Sider

søndag den 31. august 2014

Læge-kvæsurt

En af de få planter der har blomstret overdådigt i år, og på ingen måde har haft problemer med den manglende vand er læge-kvæsurt Sanguisorba officinalis. Aldrig har planterne været så smukke og blomsterrige som i år!


Her fletter læge kvæsurten fingre med de mørke dahlia - et smukt par synes jeg.


Efterårsvejret vi har haft den sidste tid har fået nogle blomster til at lægge sig ned på gangarealer, så jeg har været igang med saksen, og nu står blomsterne i stedet og pynter i buketter.

 
 


 
Det sidste billede har jeg taget sidste år, men det tåler vist et gensyn. Vi har desværre ikke set svirrefluer i år i haven.  
 

mandag den 25. august 2014

Mølleren og hans kone (Glechoma hederacea) 'Variegata'

I år har jeg fået endnu en yndlings krukkeplanter - strukturplanten Glechoma hederacea 'Variegata'

På den danske hjemmesiden hvor jeg købte småplanterne i foråret, havde den ikke noget dansk navn, så jeg blev overasket, da jeg i dag fandt ud af at den hedder Mølleren og hans kone på dansk.

 
Bladene er begyndt at få en svag rød farve, så det bliver spændende at se, hvordan planter kommer til at se ud til efteråret. Planten skulle være hårdfør.
 
 
Jeg kan godt lide det enkle og lette udtryk planten har, med de hængende stængler. Jeg har set på Google, at planten får små blå læbeblomsten, dem har jeg dog ikke set noget til endnu.
 

Billedet herunder er taget i starten af juli, hvor bladene var mere grønne.

torsdag den 21. august 2014

Mexicansk solblomst

Jeg har en eneste orange blomst i haven, den skønne sommerblomst Mexicansk solblomst Tithonia rotundifolia. I år har jeg plantet den i en krukke, så den er lettere at passe ind i haven.


Normalt tiltrækker den mange insekter, men i år har det desværre været småt med insekter i min økologiske have.


Er det mon et generelt problem, at der er markant færre insekter i haverne end sidste år pga. tørken?

 
 Eller har mine naboer der desværre bekæmper ukrudt og utøj med sprøjtegift, fået has på dem?
 



søndag den 17. august 2014

Kniplingeblomst

Der findes vist ikke mange blå skærmblomster,  men en har jeg i haven - den yndige og uimodståelige fine lyseblå kniplingeblomst Didiscus caeruleus 'Blue Lace'


En kniplingeblomst knop med en lille grøn bladlus.


Kniplingsblomst er en sommerblomst og den skal forkultiveres i marts, Den findes også i hvid (Didiscus caeruleus 'Lacy White') og i rosa (Didiscus caeruleus rosa).


Jeg har både plantet blomsten i krukke og bede. Her i en krukke med stauden almindelig hjertegræs Briza media i baggrunden.


Tæt på blomsterskærmen. Jeg ved ikke, hvad de sort/hvide insekter er for nogle, men de er meget glade for skærmblomster, da de næsten også findes på alle billeder, jeg har taget af skærmblomsten blomsterkørvel Orlaya grandiflora.


fredag den 15. august 2014

JEG ER GÅET I DRÆBERSNEGLE-FÆLDE FÆLDEN!

Måske har I også set reklamerne for de trekantede gennemsigtige øl dræbersnegle-fælder der optræder i mange hus og have aviser og magasiner.
Jeg mener selv jeg er en kritisk forbruger, der sjældent falder for reklamer, men nogle gange går det galt. Her var det drømme om at undgå den daglige dræbersnegle aflivnings aftentur i haven, der i slutningen af maj, hvor snegle invasionen var på sit højeste, fik mig til svinge betalingskortet foran computeren og investere i 44 plast dræbersnegle fælder.  
Fuld af forventninger til metoden placerede jeg tre øl fælder i haven, på de steder hvor der er flest snegle.
Skuffelsen var stor, da jeg dagen efter kunne konstatere at i alt fire små dræbersnegle var druknet i fælderne og desværre mindst lige så mange ’gode’ snegle.  Det blev desværre ikke bedre de kommende dage. Jeg så endda at de store snegle uden problemer kunne kravle ind i fælden, slukket tørsten og kravle ud igen. Jeg undrer mig nu over de billeder de viser i reklamerne for produktet, hvor fælden er næsten fyldt til randen med døde dræbersnegle og sjovt nok ikke andre typer snegle. Hvordan kan sneglene drukne i en fælde der er fyldt med snegle?.
Nu nægter jeg at vise billeder af de klamme snegle eller ubrugelige fælder, så I får i stedet et billede af mine lupiner, som er sneglenes livret i min have.
Det kan godt være at denne metode fungere i andre haver, men ikke i min. Både min far og min svigerfar fik sneglefælder og billig øl med hjem, så de også kunne afprøve fælderne.
Resultatet i deres haver blev desværre ikke bedre end hos mig, og mine forældre har rigtig mange snegle!. 
Ud over at metoden ikke er så effektiv som forventet, så har fælderne også andre ulemper:
  • Dyr løsning - Jeg købte 44 styks der kostede 238 kroner inkl. forsendelse => styk pris på 5,3 kr. Den billigste øl i butikkerne kan fås for omkring 2,5 kr. og rækker til maks. to fælder (der spædes op med vand)
  • Alle snegle går i fælden – også de ’gode’ snegle.
  • Væsken fordamper hurtigt i varmen, eller bliver drukket.
  • Fælderne pynter ikke i haven
 Fordele
  • Fælderne er i en god tyk plast og kan genanvendes, hvis man har mod på at pille fangsten ud.

Jeg fortsætter nu med at bekæmpe sneglene på den gode gamle, effektive, billige og økologisk måde. Bevæbnet med lommelugte og mælkebøttejern fortsætter jeg min daglige aften jagt og henretter bæsterne hvor jeg finder dem. De får så lov til at ligge på henretningsstedet og dagen efter kan jeg med sikkerhed finde flere af deres kannibalske artsfæller i færd med at fortærer ligene og ikke mine planter.
Tiltrækker de døde snegle så ikke naboens snegle? Jo sikkert, men jeg synes det er bedre at tiltrække dem og slå dem ihjel, end at naboens snegle formere sig i fred og ro og i sidste ende alligevel ender i min have.
Har du gode erfaringer med fælderne, hører jeg gerne om det.

tirsdag den 12. august 2014

Purpursolhatte med venner



Purpursolhat Echinacea purpurea sammen med de mørke læge kvæsurt Sanguisorba officinalis og have-merian Origanum majorana.


Og rød kvan Angelica gigas.



Og lyserød spydverbena Verbena hastata 'Pink Spires'.


  


søndag den 10. august 2014

Årets etårige prydgræsser

Prydgræsser er smukke og dekorative og jeg kan specielt godt lige de etårige prydgræsser. De er nemme at frøformere (spirer indenfor en uge), de har et let udtryk og så har de spændende blomster/frøstande.

I år har jeg fem forskellige frøformerede prydgræsser i haven.


Panicum elegans 'Frosted Explosion'


Tak til Régine og Emmanuel for frøene.

Hjertegræs Briza maxima


Briza maxima har en lillebror - Almindelig hjertegræs Briza media som er en staude.

Setaria viridis 'Caramel'


Blomsterne er specielt smukke i modlys, hvor det næsten ser ud som om de har en glorie ;-)


Setaria viridis 'Caramel' selvsår sig voldsomt. Jeg høstede mange frø sidste år, men alligevel er der dukket flere hundrede planter op i og omkring krukkerne, hvor de var plantet sidste år.


Harehale Lagurus ovatus


Vulcan Wangenheimia lima

Vulcan er ny i min have i år, den er smukkere i virkeligheden end på billederne.



Rød lampepudsergræs Pennisetum setaceum 'Rubrum'

Til sidst en snydegræs (læs købegræs). Jeg synes den er smuk sammen med grå sølv Bynke Artemisia ludoviciana og de røde havemælder Atriplex hortensis.





torsdag den 7. august 2014

Haveinspiration

Ferietid er også inspirationstid. I sidste uge var jeg nogle dage i London, så der kom selvfølgelig en række nye haveting på min ønskeliste.

De dekorative jern solhatte var monteret på en 1, 5 meter lang jernstang, så det var desværre ikke muligt at få dem med hjem i kufferten.


Jeg ærgrer mig over, jeg ikke fik købt nogle af disse smukke skifer planteskilte. Jeg er tit alt for lang tid om at bestemme mig for at købe selv billige ting.

 
Denne rustikke bænk med et hul til planter, kan jeg rigtig godt lide. I denne var der plantet krybende timian Thymus serpyllum. Belægningen synes jeg også er smuk.


Jeg har længe ønsket mig en pæn regnvandstønde i træ som denne.


Når jeg vinder i Lotto, vil jeg bestille et engelsk væksthus som dette - jeg har da lov til at drømme :-).
 

Regnvandstønden så jeg i Holland Park, de andre billeder er fra Kew Gardens.

I Regents Park så vi dette insektbo. Modellen er bygget af EU paller og er nok lidt stor til en almindelig parcelhushave. Der er meget inspiration til hvilke materialer man kan anvende til at bygge et insekbo. F.eks mursten, sten, tæpper, potteskår, bambuspinde, grene, snor, træstykker, pap.


Insektbo

tirsdag den 5. august 2014

Timeviser blomst

Jeg vil lige vise en stribe billeder af en af mine yndlings sommerblomster. Den smukke og nemme sommerblomst Timeviser Hibiscus trionum 'Simply Love' - der ikke er særligt anvendt i Danmark.


Timeviser er en rigtig god krukkeplante og tiltrækker insekter.

På bagsiden af kronbladene er der et område med lilla aftegninger.


Blomsterne holder kun en enkelt dag, eller rettere en halv dag, da den folder sig sammen ved 15-16 tiden. Hver dag sætter den mange nye blomster.

Timeviser knop klar til at springe ud i morgen.



 
 

Så går vi HELT tæt på - fascinerende synes jeg.


Planten kan blive op til 90 cm, hvis den står i en krukke og får vand og gødning

På billedet herunder er 'de lyserøde' gårdagens blomster der er lukket sammen.



Timeviser frøene skal forkultiveres fra sidste del af marts til midten af april.

lørdag den 2. august 2014

Nemme Gør-det-selv krukker

Jeg holde af buske og træer i store krukker, men store frostsikre beton- eller terracotta krukker er meget dyre og også meget tunge.

I denne uge er jeg kommet forbi en række store dekorative trækrukker, som har givet mit inspiration til selv at komme i gang med sav og søm.

Den først herunder vil jeg helt sikkert prøve at lave. En stolpe i hvert hjørne og tre brædder på hver side og i bunden. Det må jeg kunne finde ud af! Krukken skal beklædes med tyk sort plads indvendigt.

Jeg har tænkt på, at det ville være fint at sætte et hjul i hvert hjørne af krukken. Man kunne evt. male brædderne, hvis det passer bedre til de omgivelse krukken skal stå i.


Den næste model er lavet af rustikke u-høvlet brædder, hvor et jern/metal bånd er sømmet fast til brædderne i toppen og bunden af krukken. Den skal også beklædes med tyk plast.


For dem der er en del mere fikse på fingrene end jeg er, så er her et par andre eksempler på trækrukker.