Sider

lørdag den 29. oktober 2011

Judaspenge m.m.

Jeg har i går taget dette billede af en af mine hvide judaspenge Lunaria Alba. Det kan man da kalde sæson forvirring.... Jeg såede dem sidste forår, og de har alle fået flotte store blad rosetter, men blomsterne har jeg måtte kigge langt efter. Jeg havde set frem til meter høje blomsterstængler i forsommeren, men de få der har fået blomster, er kun blevet 10-20 cm høje.
Jeg er nu meget i tvivl, om jeg skal grave dem alle op. Eller om der er en chance for, at dem der endnu ikke har blomstret, får store flotte blomsterstængler til næste år. Hvad siger I?



Nogle gange kan det betale sig at være doven. Jeg er glad for, at jeg ikke fik smidt denne palmekål ud, efter kålsommerfugllarverne havde spise alle blade. Her et par måneder efter, er der skudt mange smukke blade fra toppen igen.

Jeg har dyrket den som prydplante, men overvejer nu at anvende bladene i madlavningen. Jeg har larvernes ord for, at palmekål smager godt ;-)



Og så lige et billede af en af mine smukke blåbærbuske med fantastisk flot efterårsløv.



mandag den 24. oktober 2011

Rævehale makeover

For at få plads til at lægge forårsløg i et af mine bede. Valgte jeg at fjerne alle de grønne rævehaler, der havde fået svedet bladene af frosten.


Da jeg fik hevet dem op at jorden, kunne jeg se, at det kun var de øverste blade der var grimme. Derfor greb jeg saksen, og klippede alle de brune blade af rævehalerne. Vupti - så havde jeg en stor smuk buket rævehaler. Den er lidt for voldsom, at have stående i stuen, så nu står den og pynter på havebordet.


Efter de grønne rævehaler er fjernet fra bedet, er det blevet meget smukkere. Dejligt at man kan have et så flot bed, her i slutningen af oktober :-) Læg mærke til at de små søde lilla Cuphea klarede den lette frost fint. En helt fantastisk sommerblomst, som jeg varmt kan anbefale. Har tidligere skrevet et indlæg om den, som kan læses her.

Lidt over midten af billedet kan I måske skimte min mørk kvan, som jeg har sået i år. Ihhhh hvor jeg glæder mig til, at den blomstre næste år :-)

Og nej, jeg nåede desværre ikke at lægge alle forårsløgene i denne weekend. Godt der kun er fire dag til en ny starter....

torsdag den 20. oktober 2011

De sidste buketter fra haven og blog award

Natten til søndag fik vi det første lette frost, så nu er det slut med de fleste af mine dahliaer. Heldigvis nåede jeg at plukke et par buketter, så det gjorde ikke så ondt. I år er jeg også blevet enig med mig selv om, at jeg ikke ville gå og ærgre mig, når vi fik den første frost. I stedet har jeg nydt buketterne, og nu hvor de er ved at være færdige, nyder jeg billederne ;-)




I mandags fik jeg en blog award af Marianne fra Den helbredende have. Jeg blev super glad, efter at have læst Mariannes begrundelse for at vælge min blog (kan læses her) . Specielt da Marianne er en af de bloggere, jeg misunder for at beherske skriftsproget til fingerspidserne.

Jeg har valgt, ikke at sende awarden videre lige nu.

Ikke mere herfra, nu skal jeg ud i det skønne vejr og lægge de (måske) sidste forårsløg og potte småplanter om.
 

søndag den 16. oktober 2011

Hvor kimen til min haveglæde blev lagt

Hvis jeg for fire måneder siden var blevet spurgt, hvad jeg skulle lave i dag d. 16 oktober 2011, havde jeg uden tøven svaret, at jeg skulle fejre min skønne farmors 100 års fødselsdag.

Sådan kom det desværre ikke til at gå. En af de smukkeste sommerdage i slutningen af juni gik hun bort.  Det kan lyde underligt, at det kom som en stor overraskelse, med den alder hun havde, men det gjorde det.

Jeg kan helt sikkert takke min farmor og farfar, for at have givet mig min store haveglæde og viden om have dyrkning. Deres store fantastiske have var det rene paradis for mig, da jeg var barn. Den indeholdt alt hvad hjertet kan begære af grøntsager, fruger, bær og blomster.  Jeg havde også min egen lille have i haven, hvor jeg bl.a. dyrkede mølleblomster.



Da min søde faster spurgte, om jeg ville have min farmor og farfars gamle zink vandkander og spande, blev jeg super glad. Et bedre minde kunne jeg næsten ikke forestille mig.

Zink skatten landede i min have for en uge siden, og i dag skal spandene fyldes med hvide Purissima tulipanløg.

   
 

tirsdag den 11. oktober 2011

Billeder fra en smuk efterårs eftermiddag

Endelig en eftermiddag med godt foto vejr, så her er et par billeder.

Smukke frøstande fra Kantbæger Nicandra physalodes.



Selvsået Cosmos. 



Hosta, verbena og helichrysum petiolare.


Ærteblomsterne kan lidt endnu


Et af årets gode nye bekendskaber Verbena rigida. Den har en lidt sjov farve på billeder, den er mørkere i virkeligheden.


Staude Centratherum 'Pineapple Sangria' har jeg sået i år. Jeg syntes, at den er lidt kedelig, håber den får lidt flere blomster til næste år. Bladene dufter, som navnet antyder lidt af annanas.


Frøstande fra Anisisop


Pyntekål (Peacock kale)



Prydtobak



Sankthansurt og høstanemone blade



Normalt er jeg ikke til havefigurer, men denne kunne jeg altså ikke stå for :-)



fredag den 7. oktober 2011

Frøformering af agapanthus / skærmlilje

Agapanthus, skærmlilje eller bare havens dronning, jeg elsker denne fantastiske smukke plante.

En af mine gamle hvide agapanthus kom desværre ikke gennem vinteren 2010/2011.

Det ville være let at købe en ny, men jeg besluttede mig for selv at prøve at så.




Jeg faldt for frøene til ’Purple cloud’, der er den agapanthus, der får de mørkeste blomster.

Jeg såede frøene indendørs i starten af juni 2011 og har nu (oktober 2011) 11 små planter. Jeg tror at det er en fordel, at så agapanthus frø tidligere på året, så planterne når at blive større, inden væksten stopper i vinterperioden. Spændende at se, hvor mange år der går, før de får den første blomst.

Purple Cloud er desværre ikke vinterhårdfør, så den skal opbevares frostfrit om vinteren. Jeg har nu også købt frø til 'Headbourne Hybrids'. Denne art skulle være rimeligt vinterhårdfør og blomstre allerede 2. år.


Jeg har købt frøene hos Chiltern seeds. De har et helt fantastisk udvalg af frø, f.eks. hele 7 forskellige slags agapanthus frø. De har ikke ret mange billeder på deres hjemmeside, så det er ikke så let at blive fristet, man skal vide hvad man går efter.

Man kan også høste frø fra egne skærmliljer. Når de er færdige med at blomstrer, skal man lade blomsterstænglerne sidde, indtil de er tørre og brune.  


Skærmlilje frøstand


Du er velkommen til at besøge Fra frø til blomst's Facebook side 


mandag den 3. oktober 2011

Mexicansk solblomst

En af de sommerblomster jeg savner i min efterårshave i år, er Mexicansk solblomst Tithonia rotundifolia.

Her i efteråret syntes jeg, at det er skønt at have blomster, der lyser op i haven.

Mexicansk solblomst er en af dem der virkelig fylder godt op, da den bliver til en pæn busket plante på over en meter.

I år må jeg nøjes med at nyde billederne fra sidste år :-)