Sider

tirsdag den 30. december 2014

Julegaver

 Håber I har haft en dejlig juleaften og nogle skønne fredfyldte juledage.

Jeg vil lige vise jer et par af mine julegaver. Denne keramikvase med valmuefrøstande, kunne jeg slet ikke stå for, så den blev jeg nødt til at forære mig selv ;-)


I år stod der kun havebøger på min ønskeseddel og samlingen blev udvidet med tre; Havekunst og Tanketidsler, Blomsterliv og sidst men ikke mindst bogen The Gardener's Garden der udkom i oktober 2014. En 470 siders og næsten fire kilo smuk mursten, med beskrivelse af hele 250 fantastiske haver fra hele verden - en bog med høj drømme og savlefaktor! Med denne bog i reolen, har jeg ikke svært ved at komme med forslag til kommende ferie destinationer ;-)

Der er tre danske haver med i bogen; Haven i Hune, De runde kolonihaver i Nærum og Fredensborg Slotshave. Sjovt nok har jeg endnu ikke besøgt nogle af disse haver, men har i år besøgt tre andre haver der er beskrevet i bogen. B.la den fantastiske Villa d'Este i Italien, som jeg har skrevet om her.

Jeg er er voldsomt begejstret for The Gardener's Garden smukke minimalistiske ydre.


Lidt stemningsbilleder fra julebordet. I år stod min datter for udsmykning af julebordet, både pynt og blomster :-)

 
Godt nytår til jer alle - håber 2015 bliver et fantastisk (have) år.

lørdag den 20. december 2014

DIY julekort med frø overraskelser

I dag blev jeg færdig med det sidste hjemmelavede julekort med blomsterfrø. I starten af måneden besøgte jeg en veninde, som havde ønsket sig nogle af mine valmuefrø. For at gøre det lidt festligt, fik den ide at sætte frøposerne på et hjemmelavet julekort. Da kortet blev super positivt modtaget, startede jeg en lille 'produktion'. Til næste år vil jeg lave julekortene som en adventskalender, med en lille pose frø til hver søndag i advent.

Jeg har brugt følgende til at lave kortene; karton i størrelse A5, bølgepap, små lynlåsposer med skrivefelt, snor/bånd, limstift og selvfølgelig blomsterfrø. På bagsiden af kortet har jeg skrevet min julehilsen med sølvtus.


Kortet herunder har jeg sendt til Anne med bloggen Hagen vår, som jeg har byttet frø med.

Med billedet af denne næsten udsprungne amaryllis knop vil jeg ønske jer alle en glædelig jul :-)

lørdag den 13. december 2014

Julepynt i haven


I år har jeg kreeret udendørs julepynt af mos og tranebær til at forskønne de vinterkedelige træer, vi kan se fra stuen.


Jeg har lavet moskuglerne ved at forme en lille bold af avispapir, som jeg har beklædt med mos og viklet tynd ståltråd omkring. Tranebær 'kuglerne' har jeg lavet ved at trække tranebær på en tyk ståltråd og danne en ring, herefter har jeg sat to ringe sammen.


I højre side af nedenstående billede kan I se en af mejsekuglerne, som jeg har pimpet. Jeg har viklet tynd ståltråd omkring kuglen og givet den en 'hale' af tranebær på ståltråd. Jeg blev rigtig glad, da jeg opdagede, at man nu kan købe mejsekugler uden det grimme grønne net.


Tranebærhjerterne er lettere at lave end kuglerne.

Skønt at vi fik den blå himmel at se i dag.


Til sidst et aftenbillede.

søndag den 7. december 2014

Adventsdekoration

Så fik jeg endelig kreeret årets adventsdekoration.


Gensynsglæden med min adventsstage, med det lille søde blomster juletræ i midten, er altid stor.


Adventsstagen på et fad og forskellige julekugler, det må være en af de letteste adventsdekorationer.



Glædelig 2. søndag i advent :-)

mandag den 1. december 2014

Glædelig december


Mit fine nye have juletræspynt, kom i weekenden op at hænge på de smukke lærkegrene.


 
De store stjerner er min datters design.


En så fin vandkande kan man da ikke stå for :-)

 

lørdag den 22. november 2014

Kommunal plante inspiration

Jeg mindes ikke, jeg før har følt mig inspireret af kommunal krukke beplantning, men denne kombination med den høje kæmpe jernurt Verbena bonariensis og den høje græs er jeg vild med.

Jeg har prøvet at finde navnet på græssen og fundet frem til at det måske kunne være en Pennisetum macrourum. Pennisetum macrourum er en staude, jeg havde håbet på at græssen var en sommerblomst. Er der nogen der har et bud på navnet på græssen? Billederne er taget i slutningen af september.


I krukkerne er der også plantet den limegrønne vingetobak Nicotiana alata 'Lime Green' og lilla edderkoppeblomst Cleome .




God weekend :-)

lørdag den 15. november 2014

MAKRO

Kunne du tænke dig at hjælpe mig? Så må du gerne skrive hvilke af nedenstående billeder du bedst kan lide og gerne hvorfor. Jeg trækker lod om tre poser frø fra min frøliste, mellem alle der svarer. Jeg skal have dit bud senest fredag d. 21. november. Alle kan deltage også mine udenlandske læsere. Hvis der er problemer med a lægge en kommentar, kan du i stedet skrive en mail til frafroetilblomst@gmail.com Jeg opdaterer dette indlæg med navnet på vinderen lørdag d. 22. november.

På forhånd tak :-)

Opdateret 22.11.2014 med vindere - se slutningen af dette indlæg.
 
1 - Dahlia
 
2 - Cosmos

3 - Storkenæb Geranium

4 - Storkenæb Geranium Hollywood

5 - Staudevalmue i forfald

6 - Violfrøstjerne


7 - Storkenæb Geranium Rozanne

Tusinde tak for alle jeres kommentarer, det var sjovt at læse de mange forskellige begrundelser :-). Jeg skal bruge et af billederne (eller måske et helt andet) til 'noget', men jeg ved endnu ikke hvilket jeg vil vælge.
Jeg har valgt at trække to vindere, da der var så mange der deltog. Vinderne blev Linda of Vibeke, send mig jeres frø ønsker og adresser. God weekend.

søndag den 9. november 2014

Billeder fra november haven

Den blå storkenæb Geranium Rozanne lever op til sit fine titel som århundredes plante og blomstrer stadig flittigt.
 

Gårdhaven er dækket af blade fra det japanske kirsebærtræ. I denne krukke blomstrer bacopa corda.


Den søde lille spanske bakkestjerne Erigeron karvinskianus 'Profusion' kan stadig lidt endnu. Læg mærke til hvor smukt og grønt løvet stadig er.


En af de sidste dahlia i spejlbassinet (en stor zinkbalje der er blevet fyldt helt op med regnvand). Er der nogen der ved hvorfor dahlia mister farven/falmer når det bliver koldere?

Normalt kunne jeg ikke finde på at grave dahlia knoldene op, før vi har fået den første frost. Selvom der ikke er udsigt til frost de næste uger, vil jeg grave knoldene op i næste weekend, da der ikke er mange blomster tilbage.


Min opstammede kirsebærlaurbær har haft gule blade hele sommeren men er nu pæn grøn - den har sikkert manglet vand.

 
Den sjove strukturplante Mølleren og hans kone Glechoma hederacea 'Variegata' er blevet mange meget lang - måske kan jeg bruge dem i en krans.

fredag den 31. oktober 2014

Halloween græskar inspiration

Så har roen igen sænket sig efter fire hektiske timer, med mange Halloween besøgende. Efter tre timer løb vi tør for slik, vi havde ellers købt MEGET i år, så jeg måtte i byen efter nye forsyninger.


I år har vi (min datter og mig) gentaget succesen fra sidste år og anvendt en boremaskine med spadebor / fladbor til at lave mønstre.


Det mørkegrønne og de to blågrønne græskar til venstre har jeg selv dyrket, og det hvide har jeg købt. Jeg havde håber på selv at kunne dyrke hvide græskar, men de hvide græskar blev en fuser i år.


I år har vi malet et par af græskarene med akrylmaling. I et byggemarked købte jeg små 50 ml malingprøver for en billig penge. Vi brugte ca. 25 ml maling pr. græskar. Vi fjernede indmaden fra græskarene før vi malede dem, og efter de var tørre (det tog næsten et døgn)  gik vi i gang med boremaskinen.


Det hvide spøgelse vakte begejstring, og flere synes det var sejt, at vi havde et albino græskar :-)


Se vores 2013 græskar her:
Inspiration Halloween græskar


onsdag den 22. oktober 2014

Succes med frøformering - den vigtigste parameter

I denne måned er det ni år siden jeg første gang fik et frø-katalog, fra et af de store engelske frøfirmaer, i hænderne. En lørdag morgen dumpede kataloget ind gennem brevsprækken, og resten af weekenden sad jeg i drømmeland og bladrede i kataloget. En helt ny verden åbnede sig for mig, med de mange spændende stauder, sommerblomster og to-årige planter, man kunne frøformere og som jeg aldrig før havde set. Før denne dag havde jeg kun erfaring med frøformering af de sommerblomster, jeg fandt i supermarkedernes frøstativer.

Stauder og toårige sået i starten af september. 

Jeg har efterhånden fået så meget erfaring med frøformering, at jeg nu ved, hvilken parameter der er den vigtigste for at få succes.

Der er mange parametre der skal gå op i en højere enhed for at frøene spirer; såtidspunktet, sådybden, temperatur, fugtighed, lys.

Alle ovenstående parametre har vi selv indflydelse på, men det har vi ikke på den allervigtigste (hvis vi ikke selv har høstet frøene):
Frøenes kvalitet

Dvs. om frøene er høstet på det rigtige tidspunkt og er opbevaret korrekt, så frøene ikke har mistet spireevnen.

Det kan være fuldstændigt ligemeget om man følger såanvisningen til punkt og prikke, hvis frøene man sår har mistet spireevnen pga. de er høstet umodne, har været opbevaret forkert (for varmt) eller er for gamle.


Hjemmehøstede frø. Jeg opbevarer alle staudefrø i køleskabet. De gule frø nederst til højre er tulipan frø.

Jeg har flere gange købt frø til planter, som jeg ikke kunne få til at spire, selvom jeg fulgte såvejledningen. Først da jeg fik fat i frø, hvor jeg vidste at kvaliteten var iorden (frø jeg har byttet mig til fra andre havenørder eller selv havde høstet) - lykkes frøformeringen af planten. Dette gælder f.eks. den mørke vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. To år i træk købte jeg frø, fulgte såanvisningen slavisk, men ikke et eneste frø spirede. Til sidst gav jeg op og købte en plante. Frøene fra denne plante blev høstet i juli og sået i starten af september 2013. Se lige hvor mange småplante jeg fik her i foråret. - en spireprocent tæt på hundrede.

Vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'.

Der er flere plantegrupper hvor frøene hurtigt mister spireevnen, b.la. de populære skærmplanter. Det undrer mig, at mange frøfirmaer ikke skriver høstår eller udløbsdato på deres frøposer. Det er umuligt for os kunder at vide, hvor gamle de frø vi har købt er, og dermed om de har spireevne.

For grønsagsfrø er der krav om, at de skal holde en fastlagt spireprocent, men det er der så vidt jeg ved ikke for blomsterfrø. Du kan se krav til spireevnen for de forskellige grøntsager her.

tirsdag den 14. oktober 2014

Græskarlygte inspiration

Sidste år fik vores hyggelige Halloween græskarlygter meget ros fra de små monstre der kom forbi, så i år vil vi gentage succesen med andre mønstre.


Vi anvendte en boremaskine og forskellige spadebor / fladbor - det er meget lettere for min datter at bore, end at skære i græskarhoveder med en kniv, og så synes jeg de er meget dekorative. Man kan også anvende et almindeligt bor, hvis man vil have små huller.

Spadebor / fladbor
Vi venter lidt med at gå igang med årets græskarlygter, så de ikke når at rådne inden Halloween. Man kan levetidsforlænge græskarene ved at sørge for at have helt rene fingre og værktøj, når man arbejder med græskarene og at give græskarene en gang Atamon indvendigt, når de er færdige.


Jeg vil lige vise jer nogle af mine hjemmedyrkede grå og grønne græskar. Er de ikke flotte? Jeg har planlagt at skrive et indlæg om mine erfaringer med græskardyrkning.


I år (2014) falder Halloween på en fredag, så det kan godt være jeg går all-in med udklædningen, som for fem år (og mindst fem kilo) siden, hvor nedenstående billeder er taget ;-)