I denne måned er det ni år siden jeg første gang fik et frø-katalog, fra et af de store engelske frøfirmaer, i hænderne. En lørdag morgen dumpede kataloget ind gennem brevsprækken, og resten af weekenden sad jeg i drømmeland og bladrede i kataloget. En helt ny verden åbnede sig for mig, med de mange spændende stauder, sommerblomster og to-årige planter, man kunne frøformere og som jeg aldrig før havde set. Før denne dag havde jeg kun erfaring med frøformering af de sommerblomster, jeg fandt i supermarkedernes frøstativer.
|
Stauder og toårige sået i starten af september. |
Jeg har efterhånden fået så meget erfaring med frøformering, at jeg nu ved, hvilken parameter der er den vigtigste for at få succes.
Der er mange parametre der skal gå op i en højere enhed for at frøene spirer; såtidspunktet, sådybden, temperatur, fugtighed, lys.
Alle ovenstående parametre har vi selv indflydelse på, men det har vi ikke på den allervigtigste (hvis vi ikke selv har høstet frøene):
Frøenes kvalitet
Dvs. om frøene er høstet på det rigtige tidspunkt og er opbevaret korrekt, så frøene ikke har mistet spireevnen.
Det kan være fuldstændigt ligemeget om man følger såanvisningen til punkt og prikke, hvis frøene man sår har mistet spireevnen pga. de er høstet umodne, har været opbevaret forkert (for varmt) eller er for gamle.
|
Hjemmehøstede frø. Jeg opbevarer alle staudefrø i køleskabet. De gule frø nederst til højre er tulipan frø. |
Jeg har flere gange købt frø til planter, som jeg ikke kunne få til at spire, selvom jeg fulgte såvejledningen. Først da jeg fik fat i frø, hvor jeg vidste at kvaliteten var iorden (frø jeg har byttet mig til fra andre havenørder eller selv havde høstet) - lykkes frøformeringen af planten. Dette gælder f.eks. den mørke vild kørvel
Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. To år i træk købte jeg frø, fulgte såanvisningen slavisk, men ikke et eneste frø spirede. Til sidst gav jeg op og købte en plante. Frøene fra denne plante blev høstet i juli og sået i starten af september 2013. Se lige hvor mange småplante jeg fik her i foråret. - en spireprocent tæt på hundrede.
|
Vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. |
Der er flere plantegrupper hvor frøene hurtigt mister spireevnen, b.la. de populære skærmplanter. Det undrer mig, at mange frøfirmaer ikke skriver høstår eller udløbsdato på deres frøposer. Det er umuligt for os kunder at vide, hvor gamle de frø vi har købt er, og dermed om de har spireevne.
For grønsagsfrø er der krav om, at de skal holde en fastlagt spireprocent, men det er der så vidt jeg ved ikke for blomsterfrø.
Du kan se krav til spireevnen for de forskellige grøntsager her.