tirsdag den 27. december 2011

Amaryllis og mine have julegaver

I går sprang min amaryllis endeligt ud. Hvor blev jeg bare dejligt overrasket, aldrig før har jeg haft en så smuk dobbelt amaryllis. Tusinde tak til den søde giver :-)

Jeg har ikke før haft helt med, at få amaryllis løg til at blomstre igen, men nu skal det lykkes.

Jeg har læst mig frem til, at løget skal have en vækstperiode på 8 måneder, hvor det får vand og gødning. Gerne ude når der ikke længere er fare for frost. Derefter skal man skære bladene af, og stille den køligt og uden vand i 2 måneder, evt. i køleskab. Herefter skal løget frem i stuetemperatur og vandes. Løget skal dækkes, til den første knop titter frem.

Andre der har haft held med denne 'opskrift'?

 
Som jeg skrev i det tidligere indlæg, så fik jeg min julegave af min mand inden jul.

Og her er den så:




I forbindelse med genopretning af haven efter understøbning af en del af kælderfundamentet. Synes jeg, det kunne være en god ide, at få lidt inspiration fra en havearkitekt.

Jeg havde lidt svært ved at overbevise min mand om, at det var en god ide. Men da jeg foreslog, at det skulle være min julegave, syntes han at det var en rigtig god ide :-)

Havearkitekten var her i to timer. Vi gik først rundt i haven, og snakkede om mine ønsker og diskuterede muligheder. Derefter gik vi indenfor, hvor hun tegnede skitsen.

Det var meget inspirerende og lærerigt. Og jeg lærte meget om, hvad der skaber sammenhæng og ro i haven. Jeg glæder mig SÅ meget, til at komme igang til foråret.....

Jeg var sikker på, at jeg kendte hver en kvadrat centimeter af min have. Men jeg blev klogere.... sjovt nok er det bare ikke alt, man selv kan se.


Det bedste ved besøget var, at hun fik skudt vores forslag til placering af væksthuset ned. I stedet kom hun med et meget bedre ide. Vores have er kun på 690 kvm. Så hun syntes, at vi skulle udnytte den del af haven, der i dag bare er vildnis med buske og træer (i venstre side af tegningen) . En placering af væksthuset der, mente hun også, ville være med til, at binde forhaven og baghaven bedre sammen.

Det hvide område nederst på tegningen er vores dejlige baghave. Her et juni billede fra baghaven.




Lige en julegave mere som jeg glæder mig til at studere og blive klogere af :-)




fredag den 23. december 2011

Glædelig jul

Jeg havde håbet på at min amaryllis, ville springe ud til jul, med der går vist et par dage endnu.

Så jeg har ledt lidt i gemmerne efter billeder af røde blomster, og fandt dette af
sommer solhat 'Rudbeckia Cherry brandy', skudt en af de første dage med rimfrost.


Er der ikke bare en lille smule julestemning over dette billede? 
 
 

I dag fik jeg lavet en lille hyacint dekoration med mos af egen avl. Sjovt nok er jeg meget glad for vores mos i græsplænen her om vinteren ;-)


I går bagte min 13 årige søn småkager, han havde lært at bage i hjemmekundskab. En portion med chokolade og hasselnødder og en portion med kokosmel og tranebær. Chokolade og nødder smager altid godt, men dem med tranebær og kokos var en stor positiv overraskede, de kan anbefales. Dejligt når ungerne kommer hjem med ny inspiration.

Opskrift på 200 småkager. 100 med chokolade og hasselnødder og 100 med tranebær og kokos.
  • 500 g smør i små tern
  • 700 g hvedemel
  • 300 g flormelis
  • 2 spsk vand
Alle ingredienser æltes sammen til en ensartet dej.
 
Delen deles i to lige store stykker.
 
I den ene del tilsættes 50 g hakkede hasselnøddekerner og 100 g groft hakket mørk chokolade og i den anden 50 g kokosmel og 50 g tørrede tranebær.
 
Formes til lange pølser og lad dejen hvile en time i køleskabet.
 
Pølserne skæres i skiver og lægges på bageplader.
 
Småkagerne bages i en 180 grader varm ovn i 5-6 minutter.
 
 

Jeg har allerede fået min julegave af min mand. Ihhh, hvor jeg glæder mig til at fortælle jer om den efter jul. Den er ca. 30 * 42 cm stor, vejer under 10 gram og indeholder store, store havedrømme.....

Tusinde tak til alle jer der læser med her på bloggen og tak for alle de skønne kommentarer. Også tak til alle bloggere for store mængder af fantastisk inspiration.

Ønsker jer alle en rigtigt glædelig jul samt et godt og lykkebringende 2012 :-)

 

 
Kærlige julekram
 

 
Gitte


mandag den 19. december 2011

Stuegran

I år har jeg købt en lille stuegran Araucaria heterophylla.  Jeg har ikke før lagt mærke til denne skønne plante i butikkerne.

I naturen vokser den kun på Norfolk Island, imellem Australien og New Zealand, hvor den kan blive over 50 meter høj. Stuegran tåler ikke frost, men kan stå inde hele året. Jeg tror dog, at jeg vil sætte den ud i en krukke til sommer.



Jeg synes, den har en meget smuk grøn farve og nogle søde nåle. Jeg har dekoreret den med stjerner, jeg har lavet af gavebånd.


På det første billede kan I skimte en hæklet uldplaid. Den har, som en af meget få ting, fulgt mig siden jeg var barn. Min farmor lavede pakkekalendere til alle os børnebørn. Et år var der b.la. hæklede lapper i pakkekalendergaverne. Efter jul syede min farmor lapperne sammen til et sengetæppe til min dukkeseng. Årene efter fik jeg flere og flere lapper, og til sidst havde jeg til et helt voksen sengetæppe/plaid. Den er derfor et skønt minde om min farmor og mine barndoms julemåneder.

I år har jeg hængt en del af mit juletræspynt op på min fil de fer tavle. Da jeg synes, at det er en skam, at det kun lige er fremme, mens juletræet står i stuen.



Opdateret december 2012: Klik her hvis du vil se hvor stor den lille stuegran er blevet, og hvordan jeg har pyntet den i år.



torsdag den 15. december 2011

Lysgaven

Alle danskere kender til mandelgave traditionen, men er der mon nogle af jer, der kender lysgave traditionen?

De sidste 6 år har mig og min mand holdt jul for bedsteforældre og søskende. En af de ikke så kendte juletraditioner vi har er lysgaven.

Lysgave traditionen stammer fra min mands bedsteforældre. Hans farmor hørte om lysgaven i et radioprogram, og indførte derefter selv traditionen i 1978.

Hver person får et juletræslys i en lille stage. Alle lysene tændes samtidig, når julemiddagen begynder. Vinderen af lysgaven, er så den person, hvis lys går sidst ud. Jeg syntes, at traditionen er hyggelig og sjov, og kan anbefale andre at prøve.




Billedet her af min svigermor og min mand er fra julen 1980. I kan se de små lysgavestager nederst i billedet.


Det er sjovest, at bruge de ikke selvslukkende juletræslys. Da vægen kan ligge længe og brænde i næsten ingen stearin, hvis den da ikke vælter og drukner.  





Her et billede fra svigermors julebord, hvor I kan se alle de små lysgavestager. Jeg syntes også, at det er en sjov ide, at hun har pyntet bordet med gamle julekort.

Hvert andet år, når mine svigerforældre holder jul hos os, har de de ’rigtige’ lysgavestager med. De andre år, laver min datter nogle engangsstager i dekorationsler. Hun sætter juletræslyset fast i leret og maler dem, når leret er helt tørt.

På dette billede kan I se nogle af min datters hjemmelavede lysgavestager




I min mands familie, var selve lysgave gaven altid noget der kunne relateres til lys. Jeg er ikke så kreativ, så lysgaven er lidt a la mandelgaven. Det kunne f.eks. være et stykke fint jule(træs)pynt, god chokolade eller andet spiseligt, eller måske en sjov ting jeg er faldet over.   



Endnu et billede af svigermors fine juleopdækning.


Vi spiser altid andesteg juleaften, da det er hele familiens livret. Tilbehøret er traditionelt, hvide og brunede kartofler, waldorfsalat og rødkålssalat. De mest velsmagende ænder man kan få, er efter min mening de engelske Gressingham ænder. De er desværre ikke helt lette at få fat på, så jeg ved endnu ikke, om det lykkes i år.


Vi spiser (selvfølgelig) risalamande til dessert. Den bliver serveret i portions anretninger, hvor der er gemt en hel mandel i den ene tallerken.


Sidste år valgte jeg at putte en mandel på alle tallerknerne. Vi har en regel om, at man ikke må fortælle, at man har fået mandlen, før alle er færdige med at spise. Det gik også meget godt, lige til en af bedsteforældrene prøvede, at give sin mandel til min datter. Og hun meget forvirret sagde ’jeg har allerede fået en’.
Mandelgaven sidste år var et par mikrobryggeri øl til de voksne og en pose bornholmer karameller til børnene.

Hvad jeg finder på i år, ja det må tiden vise…..

søndag den 11. december 2011

Status på september såning af stauder

Normalt sår jeg stauder i starten af året, men i år såede jeg også i efteråret, da jeg havde fået nogle helt friske stjerneskærm og skælhoved frø.

D. 10. september såede jeg følgende stauder:
  • Kæmpe skælhoved Cephalaria gigantea
  • Stokrose sort Althea rosea nigra
  • Alunrod Metallica Heuchera
  • Akeleje hvid Aquilegia
  • Verbena Hastata hvid +lyserød
  • Stjerneskærm mørkerød+hvid Astrantia

Jeg vælger at så i lyse potter, så jeg kan skrive direkte på potten, hvad den indeholder. Jeg sår i almindelig pottemuld og dækker frøene med et lille lag Vermiculite. Potterne har stået uden nogen form for overdækning.











Allerede efter en uge var der liv i stokroserne og ikke lang tid efter kæmpe skælhoved.
Nedenstående billede er fra d. 20. oktober. Hvor akeleje i den hvide potte, skælhoved til højre for og stokroserne alle var kommet godt i gang.
For en måned siden, plantede jeg stokroserne og skælhoved ud i mit planteskole bed. Desværre har naboens katte, fornøjet sig med at grave i bedet, så nogle af de små planter er revet op.




I starten af november spirede alunrod og i dag opdagede jeg, til min store overraskelse, at der var tittet et par spirer af hvid stjerneskærm frem. Næste gang der er udsigt til frost, graver jeg alle potterne ned i jorden. Spændende om de sidste 3 potter også spirer. Jeg har før sået Verbena Hastata uden held, så nu må det altså snart lykkes for mig :-)
Dette billede er fra i dag. Akelejerne burde nok have været plantet ud for længst, da de står lige lovligt tæt. På billedet er der også to andre typer alunrod, som jeg har sået før sommerferien.




torsdag den 8. december 2011

Klokkeranke blomst i vinterskrud

I år har jeg desværre ikke haft klokkeranke, da vi pga. byggeriet ikke har kunne 'møblere' vores dejlige lune terrassen med blomster. Nedenstående billede er taget d. 21. november 2008, hvor vi fik den første sne.

Er det ikke et smukt syn?



I 2008 havde vi åbenbart også blomster til langt ud på efteråret.

I år har vi endnu ikke fået sne. Det er min datter ikke helt tilfreds med. Som hun siger, så er det umuligt at komme i julehumør, når der ikke er noget sne ;-)


Håber I kommer godt igennem stormen.

søndag den 4. december 2011

Glædelig december

Ja - så blev det december, og så skal der jules :-)

Kalenderlyset blev færdigt i sidste øjeblik. I år glemte jeg, at putte buksbom i dekorationen, som jeg normalt bruger i stedet for gran, da det holder bedre.

I fredags fik jeg vinterens første buket tulipaner - jubi.
.




























Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle have adventskrans i år. Men jeg skiftede mening, da jeg faldt over denne. Skålen som jeg har fyldt med valnødder og stjerneanis, havde jeg i forvejen.
















Jeg er i gang med at oprette faner på min blog, og den første er færdig. Jeg vil også oprette en fane, med de blomster som jeg har i min have, samt en fane med de frø jeg skal så i 2012. På frø fanen vil jeg skrive, hvornår og hvordan jeg sår, hvornår den første spire titter frem osv.

søndag den 27. november 2011

Regents Park - Londons smukkeste blomsterpark

I får lige et indlæg mere fra vores tur til London i juli. Billederne er fra Regents Park, efter min mening den smukkeste park i London. Der var blomsterbede for enhver smag. Jeg faldt specielt for en række store "vildt" udseende bede i blå nuancer.


Nogen der har et bud på hvad den bordeaux plante med de spidse blade, i nederste venstre hjørne, er for en? Jeg er vild med planter i den farve.





 
 




 
 




 

Fra de mere velfriserede bede...

Jeg syntes at denne farve kombination er rigtig flot.










 
 

 

søndag den 20. november 2011

Nogle gange giver tilfældighed det smukkeste resultat.....

Jeg har før vist billeder fra mit hvide bed. Da vi flyttede ind i 2004, var hele bedet dækket af en stor stedsegrøn gran. Den fik vi hurtigt fjernet og jeg plantede en hvid pæon og et par hosta. Derudover spredte jeg kompostjord, der indeholdt margueritte-, matram- og digitalisfrø i bedet. Allerede året efter prydede de selvsåede bedet i forsommeren. Når de var afblomstrede, hev jeg dem op, og spredte igen frøene i bedet. Bedet blev derefter tilplantet med forkultiverede hvide sommerblomster (f.eks. stolt kavaler og løvemund).

2007 - Den hvide pæon sammen med margueritter og matram.


2008 - Et helt hav af margueritter og digitalis. Pæonen i højre side af billedet, er næsten skjult.



Da det var et stort arbejde, hvert år at genplante bedet med sommerblomster, efter margueritter, matram og digitalis var afblomstrede. Valgte jeg i 2009 at plante forskellige hvide stauder i bedet. Det lagde desværre en lille dæmper på bedets tilfældige udseende, men det er stadig spændende hvert år at se, hvordan bedet kommer til at se ud.

tirsdag den 15. november 2011

Purpur solhat Echinacea Purpurea

Findes der nogen smukkere og mere fotogen blomst end purpur solhat Echinacea Purpurea. Svaret er nej, hvis I spørger mig :O)

Purpur solhat 'Magnus' sammen med violfrøstjerne.




 






















Denne som jeg ikke kan huske hvad hedder, har jeg selv sået. Den er ikke lige så mørk som 'Magnus' og kronbladene bøjer ned ad.



 
Og insekterne elsker dem også.


Dette er 'White Swan', som jeg også selv har sået. De trives rigtigt godt i mine krukker, men de er mere pjevsede i bedene.




Det er rimelig let at frøformere solhatte. Frøene kan sås udendørs i september/oktober eller sås indendørs i marts/april.


Solhat frø er de lyse firkantede til venstre





søndag den 13. november 2011

Irisknolde

Jeg forærer nedenstående irisknolde væk, som jeg gravede op i går. Skriv en kommentar inden onsdag, hvis du er interesseret. Jeg trækker lod, hvis der er flere, der gerne vil overtage disse skønheder.


Jeg ved ikke hvad de hedder, men de er lys gule/lilla. Her er et ikke så skarpt billede af blomsten, klik på billedet for at se det større.




Jeg har købt knoldene i en webbutik (som jeg heldigvis ikke kan huske navnet på) som hvide iris - øv øv.
På billedet kan I se en af mine yndlings forsommer blomster - hvid velduftende aftenstjerne :-)


I går fik jeg gravet de sidste dahlia op. Og derefter gravet de planter, som jeg endnu ikke har fundet plads til andre steder i haven, ned i dahlia bedet som midlertidig opbevaring.





torsdag den 10. november 2011

Hov, hvad sker der lige med min smukke hvide Winchester Cathedral rose?

Som I kan se på nedenstående billede, der er fra sidste uge, så har min hvide Winchester Cathedral rose, lige pludselig fået en smuk lyserød blomst. Hmm, spændende. Jeg gætter på, at det er nogle ’forfædre gener’ der spille ind.


Roserne er plantet sidste efterår, lige inden frosten kom. Det er derfor første år, de seks buske har blomster, og der er kun kommet en enkelt lyserød blomst.

Er der nogen, der har lignende opleveler og vil de fremover få flere lyserøde? Jeg syntes nu, at det er meget sjovt.



Jeg kunne godt have brugt lidt input sidste år, da jeg skulle vælge farve. Som I kan se, står de op ad en hvid væg, så det havde måske været smart, at vælge en anden farve… man bliver hele tiden klogere :-)



Og så får I lige fem sejlivede lyserøde, jeg fik fanget sidste weekend.

Pyntekål

Malva

Læge-kvæsurt

Dahlia


En zebragræs der blomstre for første gang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...