søndag den 30. december 2012

2012 i billeder

Så har jeg været en tur i billed arkiverne og fundet billeder frem til en lille kavalkade over 2012.

I år har jeg valgt at lave en collage pr. måned.

Kig forbi Evigglade der har samlet alle kavalkader.











Lægebaldrian Valeriana officinalis, Clematis  'Gladys Picard', Prydløg Allium 'Christophii', Salvia nemorosa 'Rose Queen'


Kvan Angelica purpurea 'Vicar's Mead', Lilje, Lathyrus odoratus 'Mammoth Rose pink', Stjerneskærm Astrantia Major

Kantbæger Nicandra physalodes, Honningurt Phacelia tanacetifolia, Anisisop Agastache foeniculum, Kaukasisk scabiose Scabiosa caucasica

Chokoladekosmos Cosmos atrosanguineus, Dahlia buket, Dahlia Spartacus, Purpursolhat Echinacea

Det blå bed, Bregne, Kaukasisk Scabiose Scabiosa caucasica med rimfrost, Sølvbynke Artemisia ludoviciana 'Silver Queen' og Anisisop Agastache foeniculum

Det blå bed, Buksbombladet Kristtorn Ilex crenata, Rødkløver Trifolium purpurascens, ?


 
Jeg vil gerne sige tusinde tak for i år. Det er en stor fornøjelse og meget berigende at være en del af blog-universet. Ønsker jer et fantastisk nytår :-)

fredag den 28. december 2012

Bog-juletræ




Inden jul kom posten med denne smukke pakke. Jeg har aldrig før fotograferet en pakke, men denne var så haveskøn, at jeg måtte forevige den. Pakken indeholdt dette smukke bogjuletræ, som Ina fra Annas Plads har foldet ud af en gammel bog og som jeg var så heldig at vinde - tusinde tak Ina :-).



Hvis du vil se de andre smukke bogjuletræer Ina har kreeret, eller hvis du selv har lyst til at folde et bogtræ, kan du finde Ina's bogjuletræ DIY her.

De små søde haveredskaber fulgte også med.
























 

torsdag den 20. december 2012

Stuegran



Sidste år i december købte jeg en lille stuegran Araucaria heterophylla. Den er vokset en del, selvom den ikke har fået gødning. Jeg kan konkludere, at det ikke er en sart plante, når den har overlevet et helt år i min stue ;-)  Jeg har kun en håndfuld stueplanter, da jeg ikke er så god til at huske at vande dem.

























I år har jeg julepyntet min stuegran med bittesmå juletræskugler, som jeg synes klæder den godt.

























Læs mere om stuegran her.
























Dette bliver mit sidste indlæg inden jul, så jeg vil ønske jer alle en rigtig glædelig jul :-)

søndag den 9. december 2012

Min utraditionelle adventsdekoration



Tak til alle jer der gættede med i min lille jule gætteleg. Jeg havde godt på fornemmelsen, at der ikke var mange, der gættede farven på lysene i min adventskrans. Jeg kan godt forstå, at der var mange af jer der gættede på lilla, ud fra de billeder jeg viste. Der er nok mange der får søndags kaffen galt i halsen, men jeg har det fint med at blande orange og lilla.

Den eneste der gættede den rigtige farve var Malene fra 'Lad romantikken blomstre'

Jeg har trukket lod blandt alle der gættede med om endnu tre poser frø - Dorthe fra 'Perler på snor' blev den heldige vinder.

Tillykke til Malene og Dorthe - send mig jeres frø ønsker og adresser.


Jeg er ikke særlig fingernem, men jeg kan da finde ud af at sætte min adventsstage på en fad og pynte med et eller andet. I år fandt jeg på, at det skulle være juletræskugler og 'klementin pakker' og jeg er glad for resultatet.

Læg mærke til det lille blomster juletræ i midten af adventsstagen.





 

 






















Håber I får en hyggelig 2. søndag i advent :-)

tirsdag den 4. december 2012

En lille jule gætteleg

Hos mig har julen alle farver.... undtagen rød.



Jeg sætter tre poser frø fra min frø bytteliste på højkant samt en lille overraskelse, til den der kan gætte farven på lysene i min adventskrans. Jeg kan hjælpe så meget og sige, at lysene ikke har samme farve som sidste år og at alle lysene har samme farve :-) Alle kan deltage, skriv dit svar i en kommentar her på bloggen eller på Facebook - senest på lørdag d. 8.12. Hvis flere gætter farven, trækker jeg lod. Jeg vil endvidere trække lod om yderligere en præmie med 3 poser frø og en lille overraskelse, blandt alle der har gættet med.


 
Håber I får en stressfri december :-)

fredag den 30. november 2012

Amaryllis til jul(i)

Jeg er storforbruger af de smukke amaryllis i december måned. Sidste år fik jeg en meget smuk dobbelt hvid, som jeg ville prøve at få til at blomstrer igen i år til jul. Det gik ikke helt efter planen, da den allerede sprang ud i juli og stod og prydede terrasse bordet.


Det er ikke så tit man ser svirrefluer på amaryllis :-)



Nu er den visnet ned, så måske kan jeg få den til at blomstrer igen til påske.



God 1. advents weekend :-)

tirsdag den 27. november 2012

Spar plads, spar penge - min løsning på 1 GB grænsen i Picasa web album

Dette indlæg er kun relevant for blogspot bloggere.

I løbet af den seneste uge har jeg bemærket, at flere bloggere har skrevet, at de har nået den 1GB = 1000 MB data grænse der er på det Picasa web album, hvor alle de billeder vi tilføjer til vores blogspot indlæg bliver gemt.

Jeg nåede selv grænsen i maj måned og købte mig straks til mere plads. Den koster 2,5 $ pr. måned at købe 25 GB ekstra plads. Det er jo ikke mange penge, så længe man bruger bloggen aktivt.

Da jeg en dag luftede min irritation over at skulle betale for at have min blog i al fremtid, overfor en fotokyndig kollega, fik jeg et godt råd - at ændre opløsningen på billederne, så de ikke fylder så meget.

Det viste sig at mine billeder fyldte 2-4 MB pr. styk og efter jeg fik mit nye kamera i marts, havde jeg billeder der fyldte helt på til 10 MB og så får man jo hurtigt brugt 1 GB plads. Når jeg ændre opløsningen på billederne inden jeg anvender dem på bloggen, fylder de kun 100 - 400 KB = 0,1 - 0,4 MB. Kvaliteten af billedet er den sammen, når man ser dem på skærmen, det er kun hvis billedet udskrives man kan se forskel.

I dag 55 indlæg efter jeg løb ind i grænsen og efter jeg løbende ændre opløsningen på billeder i gamle indlæg på bloggen, har jeg i dag kun brugt 640 MB af de 1000 gratis MB, så jeg betaler nu ikke længere (man skal aktivt afmelde google lagerplads abonnement). Jeg forventer at komme helt ned på 200-300 MB, når jeg er færdig med at ændre opløsning på alle mine billeder på bloggen, og jeg har dermed plads til mange års gratis blogning endnu.

Hvis der er andre der ikke har erfaring med at ændre opløsning på billeder, har jeg skrevet lidt informationer herunder.



Hvordan ser man hvor meget plads man har brugt.
- Gå til https://picasaweb.google.com. Nederste på siden kan du se, hvor mange procent af pladsen du har brugt.

Hvordan finder man ud af hvor meget billederne fylder.
- Gå til https://picasaweb.google.com og åbn den mappe hvor dine billeder ligger. Åbn et billede ved at klikke på det. I det højre hjørne af billedet, som jeg har markeret med en rød ring, kan du se hvor meget billedet fylder. Dette billede fylder hele 4066 KB = 4,06 MB. Man kan ikke se hvor meget et billede fylder i Picasa, ved at gemme det fra bloggen.



Hvordan ændre du opløsningen på billederne inden de anvendes på bloggen
For at ændre opløsningen på billeder inden de anvendes på bloggen gør du følgende, hvis du har installeret billedebehandlingsprogrammet Picasa 3. Andre billedebehandlings programmer som f.eks "Microsoft Office Picture Manager", der ligger i Officepakken, kan gøre det samme og er lettere at anvende som Søren skriver i sin kommentar. Bemærk Picasa billedebehandlingsprogrammet og Picasa web album er to forskellige ting. Lige meget hvilket billedebehandlingsprogram du anvender, så vil dine billeder altid blive kopieret til Picasa web album, når du tilføjer dem i et blogindlæg.

- Kopier billedet til en mappe på din PC.

- Åben billeder og klik på 'Rediger i Picasa´

- Åbn Fil menuen og tryk på menu punktet 'Eksporter billede til mappe'


Efter du har udfyldt sti og pixel, aktiver Eksporter.

Der bliver dannet et nyt billede med det oprindelige navn + 001.  Efter jeg har eksporteret ovenstående billede, der før fyldte 4066 KB, fylder det nu kun 177 KB!


Hvordan ændre du opløsning på billeder i allerede eksisterende indlæg.
Åbn det indlæg billedet indgår i, i redigerings mode. Marker billedet og højre klik, vælg 'Gem destination som..' eller 'Save Target As..' Vælg en mappen hvor billedet skal gemmes på din computer.

Billedet der i Picasa web album fyldte 4066KB, fylder kun 366 KB efter det er blevet gemt.

Hvis man vil gøre billedet endnu mindre, kan man anvende fremgangsmåden, med at eksportere i Picasa billedebehandlingsprogrammet som beskrevet ovenover.

Slet det store billedet fra indlægget, ved at markere det og vælge Fjern.

Indsæt det nye billede.

Når man sletter et billede fra et blog indlæg, bliver det ikke slettet fra Picasa web albummet. Gå derfor ind i Picasa web album https://picasaweb.google.com og slet det store billedet. Vælg det billede der skal slettet, og åbn det ved at klikke på det, tryk derefter på Actions\Delete this photo. PAS PÅ når du sletter billeder fra Picasa albummet, så du ikke kommer til at slette for meget.


Anden god grund til at holde sig under de 1 GB data
- En anden god grund til at billederne på bloggen skal fylde så lidt så som muligt er performance. Det går selvfølgelig ud over performance på bloggen, hvis den skal loade meget store mængder data.

Andre gode råd
Anvend ikke dit Picasa album til andet end billeder du anvender på bloggen.

Slet løbende billeder du alligevel ikke vil bruge på bloggen, eller billeder der ved en fejl er blevet uploadet til web albumet flere gange.



Den anden dag skrev Karsten fra Grønne nedslag om en anden mulighed for at undgå at betale - klik her for at gå til Karstens indlæg.

Det var godt nok noget af en stil, jeg har fået skrevet. Håber det er til at forstå, men hvis ikke så sig endeligt til, så vil jeg prøve at uddybe det.

fredag den 23. november 2012

The good guys

Efter jeg i sidste indlæg viste en af  'the bad guys', er det nu tid til at vise et af de nyttige insekter i haven - svirrefluen.



Svirrefluer, humlebier og sommerfugle kan jeg ikke få for mange af i haven. De er både hyggelige, nyttige og gode fotomotiver :-)

onsdag den 21. november 2012

HJÆÆLP - hvem æder rødderne på mine planter?

I august måned konstaterede jeg at rødderne på alle mine purløgs planter var blevet 'klippet over' ca. en centimeter under jordoverfladen. Planterne stod løst på jorden og var lige til at tage op og smide ud.

I hullerne fandt jeg nogle larver, som jeg straks fik henrettet.

Jeg har fortrængt problemet og har nok håbet på, at det ville løse sig selv, eller at larverne kun var ude efter mine purløg - man er vel optimist.

Meeen i går da jeg skulle lægge et par forårsløg i bedet, kunne jeg konstatere at de små bæster nu også havde spist rødderne på  mine kinesiskepurløg, lægebaldrian og halvdelen af alle hjulkrone planter, jeg havde sat der hvor purløgene stod. Jeg gravede lidt i bedet og fandt omkring 10 larver.

Her et billede fra i går af et af bæsterne. Jeg kan berolige med, at larverne kun er 2-3 cm lange i virkeligheden  ;-)

Larve fra konvalrodæder (Korscheltellus lupulina)

Er der nogle af jer, der har erfaringer med denne larve?

Hvad er det for en larve?
Hvordan er den kommet ind i min have?

Og vigtigst af alt - hvordan bekæmper jeg disse skadedyr?

Det vil være en katastrofe, hvis de til næste år invadere hele haven - HJÆÆÆLP.


Opdateret 2016 med navnet på larven:

I Haveselskabets medlemsblad Haven marts nummeret 2016 - er der et læser spørgsmål, med et billede af larver der er magen til dem jeg har i min have. Læseren vil gerne vide hvilken larve det er.
Ifølge eksperten er det larven fra en natsommerfugl art der hedder konvalrodæder (Korscheltellus lupulina).


I april fandt jeg en del konvalrodæder larver i en krukke, de var omkring 1 cm lange.


I november sidste fandt jeg en del konvalrodæder larver, da jeg gravede mine dahliaknolde op. Den længste larve var over 5 cm lang.

mandag den 19. november 2012

Højsommer billeder

Jeg har været en tur i billedarkivet og fundet et par billeder fra en dejlig varm juli dag.


Tænk at der er kun otte måneder, til det igen er højsommer :-)



På den anden side af den hvide krukkehave har jeg et bed med hvide blomster. I kan nok lige skimte de hvide lathyrus i højre hjørne på ovenstående billede.




Fredløs Lysimachia clethroides
Kongelys Verbascum chaixii album
























 
 

mandag den 12. november 2012

Krukker i novembersol

Lidt billeder fra en dejlig solskins søndag.

Efter det er slut med sommerblomsterne, spiller heuchera og de stedsegrønne nu hovedrollen i krukkerne.




























En enkelt sommerblomst - den lille hvide snestjerne Bacopa cordata nægter at give op.




























Min seneste investering er de to flotte kristtjørn kugler Ilex crenata til venstre. Til højre en almindelig buksbom - man skal rimelig tæt på for at kunne se forskel, så jeg synes de er et godt alternativ til buksbom. Ilex bliver vist også kaldt buksbombladet kristtorn.




Det er nu muligt at følge Fra frø til blomst på Facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...