fredag den 31. oktober 2014

Halloween græskar inspiration

Så har roen igen sænket sig efter fire hektiske timer, med mange Halloween besøgende. Efter tre timer løb vi tør for slik, vi havde ellers købt MEGET i år, så jeg måtte i byen efter nye forsyninger.


I år har vi (min datter og mig) gentaget succesen fra sidste år og anvendt en boremaskine med spadebor / fladbor til at lave mønstre.


Det mørkegrønne og de to blågrønne græskar til venstre har jeg selv dyrket, og det hvide har jeg købt. Jeg havde håber på selv at kunne dyrke hvide græskar, men de hvide græskar blev en fuser i år.


I år har vi malet et par af græskarene med akrylmaling. I et byggemarked købte jeg små 50 ml malingprøver for en billig penge. Vi brugte ca. 25 ml maling pr. græskar. Vi fjernede indmaden fra græskarene før vi malede dem, og efter de var tørre (det tog næsten et døgn)  gik vi i gang med boremaskinen.


Det hvide spøgelse vakte begejstring, og flere synes det var sejt, at vi havde et albino græskar :-)


Se vores 2013 græskar her:
Inspiration Halloween græskar


onsdag den 22. oktober 2014

Succes med frøformering - den vigtigste parameter

I denne måned er det ni år siden jeg første gang fik et frø-katalog, fra et af de store engelske frøfirmaer, i hænderne. En lørdag morgen dumpede kataloget ind gennem brevsprækken, og resten af weekenden sad jeg i drømmeland og bladrede i kataloget. En helt ny verden åbnede sig for mig, med de mange spændende stauder, sommerblomster og to-årige planter, man kunne frøformere og som jeg aldrig før havde set. Før denne dag havde jeg kun erfaring med frøformering af de sommerblomster, jeg fandt i supermarkedernes frøstativer.

Stauder og toårige sået i starten af september. 

Jeg har efterhånden fået så meget erfaring med frøformering, at jeg nu ved, hvilken parameter der er den vigtigste for at få succes.

Der er mange parametre der skal gå op i en højere enhed for at frøene spirer; såtidspunktet, sådybden, temperatur, fugtighed, lys.

Alle ovenstående parametre har vi selv indflydelse på, men det har vi ikke på den allervigtigste (hvis vi ikke selv har høstet frøene):
Frøenes kvalitet

Dvs. om frøene er høstet på det rigtige tidspunkt og er opbevaret korrekt, så frøene ikke har mistet spireevnen.

Det kan være fuldstændigt ligemeget om man følger såanvisningen til punkt og prikke, hvis frøene man sår har mistet spireevnen pga. de er høstet umodne, har været opbevaret forkert (for varmt) eller er for gamle.


Hjemmehøstede frø. Jeg opbevarer alle staudefrø i køleskabet. De gule frø nederst til højre er tulipan frø.

Jeg har flere gange købt frø til planter, som jeg ikke kunne få til at spire, selvom jeg fulgte såvejledningen. Først da jeg fik fat i frø, hvor jeg vidste at kvaliteten var iorden (frø jeg har byttet mig til fra andre havenørder eller selv havde høstet) - lykkes frøformeringen af planten. Dette gælder f.eks. den mørke vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. To år i træk købte jeg frø, fulgte såanvisningen slavisk, men ikke et eneste frø spirede. Til sidst gav jeg op og købte en plante. Frøene fra denne plante blev høstet i juli og sået i starten af september 2013. Se lige hvor mange småplante jeg fik her i foråret. - en spireprocent tæt på hundrede.

Vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'.

Der er flere plantegrupper hvor frøene hurtigt mister spireevnen, b.la. de populære skærmplanter. Det undrer mig, at mange frøfirmaer ikke skriver høstår eller udløbsdato på deres frøposer. Det er umuligt for os kunder at vide, hvor gamle de frø vi har købt er, og dermed om de har spireevne.

For grønsagsfrø er der krav om, at de skal holde en fastlagt spireprocent, men det er der så vidt jeg ved ikke for blomsterfrø. Du kan se krav til spireevnen for de forskellige grøntsager her.

tirsdag den 14. oktober 2014

Græskarlygte inspiration

Sidste år fik vores hyggelige Halloween græskarlygter meget ros fra de små monstre der kom forbi, så i år vil vi gentage succesen med andre mønstre.


Vi anvendte en boremaskine og forskellige spadebor / fladbor - det er meget lettere for min datter at bore, end at skære i græskarhoveder med en kniv, og så synes jeg de er meget dekorative. Man kan også anvende et almindeligt bor, hvis man vil have små huller.

Spadebor / fladbor
Vi venter lidt med at gå igang med årets græskarlygter, så de ikke når at rådne inden Halloween. Man kan levetidsforlænge græskarene ved at sørge for at have helt rene fingre og værktøj, når man arbejder med græskarene og at give græskarene en gang Atamon indvendigt, når de er færdige.


Jeg vil lige vise jer nogle af mine hjemmedyrkede grå og grønne græskar. Er de ikke flotte? Jeg har planlagt at skrive et indlæg om mine erfaringer med græskardyrkning.


I år (2014) falder Halloween på en fredag, så det kan godt være jeg går all-in med udklædningen, som for fem år (og mindst fem kilo) siden, hvor nedenstående billeder er taget ;-)








onsdag den 8. oktober 2014

Oktober haven

Billeder fra en solbeskinnet oktober søndag :-)

Den limegrønne prydgræs Milium effusum Aureum såede jeg sidste år i september og jeg har haft glæde af den lige siden foråret. De grønne rævehaler Amaranthus caudatus viridis er også stadig smukke.


Jeg nåede ikke at forkultivere den lille bacopa corda i år, så jeg er glad for de villigt har selvsået sig.


Bladmynten Perilla frutescens  var. crispa og den et-årige prydgræs Setaria atropurpurea 'Caramel' forskønner efterårshaven og er slet ikke til at stå for i modlys.


Mine hosta er ved at trække i efterårsklæderne. Til venstre kan I se hosta frøstandene. Frøene er nu modne og klar til at blive høstet. Mine erfaringer med frøformering af hosta kan læses her.


Hvide stolt kavaler / cosmos og frøstandene fra den mørke sølvlys  Cimicifuga ramosa 'Brunette'. I år nåede jeg ikke at forevige de smukke sølvlys, mens de blomstrede.


torsdag den 2. oktober 2014

Hjerteformede blade

I dag har jeg været i haven og finde hjerteformede blade. Jeg er lidt overrasket over hvor mange jeg fandt - hele tolv forskellige.

Bladene på billedet herunder er:
Sød kartoffel (Ipomoea) Sweet Heart 'Light Green', Stokrose (Alcea rosea),
Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla), Syren (Syringa vulgaris), Mølleren og hans kone (Glechoma hederacea) 'Variegata', Lodden løvefod  (Alchemilla mollis),  Kærmindesøster (Brunnera macrophylla), Hosta (Hosta),  Trompettræ (Catalpa bignoidodes), Alunrod (Heuchera), Mor og barn (Tolmiea menziesii).    

 
Det største blad på billedet herunder er et lille græskarblad. 




Jeg synes at alle bladene er meget dekorative, men mine fire favoritter, kan I se herunder. Det mindste blad fra planten Mølleren og hans kone Glechoma hederacea har jeg skrevet et helt indlæg om som kan læses her. Mor og barn planten har jeg fået af Anne med bloggen Regnspovehaven.


Mølleren og hans kone, Stokrose, Mor og barn, Kærmindesøster.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...