fredag den 19. oktober 2012

Grå evighedsblomst - Helichrysum petiolare


Almindelig grå evighedsblomst Helichrysum petiolare, hvid løvemund og euphorbia 'Diamond Frost'.
Billedet er taget i går.

For en måned siden opdagede jeg, til min store overraskelse, en blomsterstand på en af mine Helichrysum petiolare planter.  Jeg har haft dem smukke sølvgrå strukturplante i krukker i mange år, men jeg har aldrig før set dem blomstrer.

Som det fremgår af nedenstående billeder af blomsten, så er det tydeligvis ikke pga. blomstens skønhed man dyrker grå evighedsblomst ;-)

Nu er jeg meget spændt på, om frøene når at modne. Helichrysum petiolare frø er vist ikke særlig almindelige i handlen. Jeg har engang købte nogle hos Impecta, men planterne fik kun bitte, bitte små blade.

I år har jeg også Helichrysum petiolare 'Rondello'. Jeg købte dem hos hos Odenia.dk, hvor de på billedet på hjemmesiden havde grå blade med en fin hvid kant. Dem jeg modtog havde dog lysegule kanter, lidt skuffende - men det går an.

På billederne herunder er Helichrysum petiolare 'Rondello' ved at invadere en krukke med euphorbia 'Diamond Frost'. Det er så smukt når de fletter sig ind i blomsterne i nabo krukkerne.

Jeg har planer om at lave stiklinger i denne weekend - bl.a. af helichrysum petiolare. Det havde jeg succes med sidste år - skøn at være selvforsynende.
 
Der er udsigt til en perfekt have weekend - glæder mig :-)

26 kommentarer:

 1. Næh, det er vist ikke for blomsternes skyld, at Helichrysum dyrkes. Men løvet er rigtigt smukt. Krydser fingre for at den når at sætte modne frø.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne - Ud fra Heidi's kommentarer er det nok ikke sansynligt at frøene når at modne. Heldigvis er de lette at stiklinge formere :-)

   Slet
 2. Smuk sammensætning dejligt når det hele går op i en højere enhed. Mine hellichrysum plejer altid at blomstre, men jeg har ikke haft meget succes med at tage frø, istedet prøver jeg at lave stiklinger i år ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heidi. Jeg troede det var meget usædvanligt at de blomstrer, da jeg aldrig har set det før. Jeg skal nok ikke sætte mig for store forhåbninger mht frø, når det aldrig er lykkes for dig.

   Slet
 3. Jeg har aldrig haft den plante, men den ser fin ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lisbeth, det er en skøn plante, men mest egnet til krukker.

   Slet
 4. JA, det gør ejg også! Har mega stor HP som jeg faktisk slet ikke har vist blogland. MÅ da også ud og klippe og stikle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber nu nød sommervejret i dag Marianne og fik klippet stiklinger :-)

   Slet
 5. Det lyder interessant med stiklinge formering. Hvor stiller du dem henne efterfølgende, mht varme etc.? Jeg har selv en meget stor flot en i haven og har flere gange tænkt tanken at det kunne være fedt at formere den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Betina. Mine stiklinger stod sidste efterår op ad huset under et halvtag. Da vi fik den hårde frost i januar, tog jeg dem ind i vindueskarmen.

   Slet
 6. Jeg må bare si, at jeg aldri (!) har sett så mye som et bitte lite frø på mine planter. Som er kjøp fiks ferdig på våren. Veldig dekorative i samplantinger i krukker :)Selv om de dyrkes for bladenes del så var vel blomsten litt søt også?! Ønsker deg en strålende helg Gitte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ranten. Vi har haft strålende vejr i dag, varmeste på datoen i 138 år!

   Slet
 7. Hej Gitte.Jeg er også vild med helichrysum.Elsker den grå farve.
  Har lavet en masse stiklinger,og håber på at de klarer vinteren.
  Tror du de kan klare det i drivhuset?
  Godnat herfra Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Det kommer nok an på hvor hård vinteren bliver. De kan ikke klare dagsfrost. Jeg tager mine indendørs, når det bliver hård frost.

   Slet
 8. Det ser smukt ud, men du har nok ret i at det for bladenes skyld, at vi har dem. For første gang har vi også h.p. i haven, har netop taget stiklinger, som p.t. står i drivhuset.

  Ha' en dejlig lørdag:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla. Held og lykke med dine stiklinger :-)

   Slet
 9. åh Gitte eg krydser fingre både for at frøene modner og også for dine stiklinger.......de er utrolig skønne med deres grålige løv :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Dorthe - Jeg tror at jeg satser på stiklingerne :-)

   Slet
 10. Jeg havde også blomst i mine H. Petiolare sidste år og jeg tror de kan være fine i en lille krans.
  Jeg har aldrig haft succes med overvintring så jeg er nysgerrig i at høre hvor du opbevarer stiklingerne hele vinteren - måske skal jeg ud og fiske mine op af affaldsbeholderen;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeth - Stiklinger stod i starten op af huset under et halvtag. Da vi fik rigtigt vintervejr og frost i januar, flyttede jeg
   dem indendørs i vinduskarmen.

   Slet
 11. Hvor ser det fint ud med Helichrysum petiolare og Euphorbia Diamond Frost sammen - jeg har dem hver for sig men vil da overveje, at sætte dem sammen næste år, for det ser da bare rigtig fint ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anita. De står i hver deres krukke - ved siden af hinanden. Jeg vil forrresten også prøve at stiklinge formere Euphorbiaen :-)

   Slet
 12. the flowers of the helichrisum are beautiful.
  Have a wonderful sunday Gitte.

  SvarSlet
 13. Jeg kunne RIGTIGT godt tænke mig at vide hvordan I behandler stiklingerne - for jeg har nemlig også en god krukke fuld af dette smukke løv, dyrket fra frø fra impecta, men også netop med relativt små blade...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette,

   Hvis du sætter din krukken med h p beskyttet, kan du være heldig at den overlever vinteren, hvis den ikke bliver for hård. Jeg har været heldig et år.

   Det ser ud som vi allerede får frost i weekenden, så jeg vil allerede nu tage mine stiklinger indendørs.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...