onsdag den 22. oktober 2014

Succes med frøformering - den vigtigste parameter

I denne måned er det ni år siden jeg første gang fik et frø-katalog, fra et af de store engelske frøfirmaer, i hænderne. En lørdag morgen dumpede kataloget ind gennem brevsprækken, og resten af weekenden sad jeg i drømmeland og bladrede i kataloget. En helt ny verden åbnede sig for mig, med de mange spændende stauder, sommerblomster og to-årige planter, man kunne frøformere og som jeg aldrig før havde set. Før denne dag havde jeg kun erfaring med frøformering af de sommerblomster, jeg fandt i supermarkedernes frøstativer.

Stauder og toårige sået i starten af september. 

Jeg har efterhånden fået så meget erfaring med frøformering, at jeg nu ved, hvilken parameter der er den vigtigste for at få succes.

Der er mange parametre der skal gå op i en højere enhed for at frøene spirer; såtidspunktet, sådybden, temperatur, fugtighed, lys.

Alle ovenstående parametre har vi selv indflydelse på, men det har vi ikke på den allervigtigste (hvis vi ikke selv har høstet frøene):
Frøenes kvalitet

Dvs. om frøene er høstet på det rigtige tidspunkt og er opbevaret korrekt, så frøene ikke har mistet spireevnen.

Det kan være fuldstændigt ligemeget om man følger såanvisningen til punkt og prikke, hvis frøene man sår har mistet spireevnen pga. de er høstet umodne, har været opbevaret forkert (for varmt) eller er for gamle.


Hjemmehøstede frø. Jeg opbevarer alle staudefrø i køleskabet. De gule frø nederst til højre er tulipan frø.

Jeg har flere gange købt frø til planter, som jeg ikke kunne få til at spire, selvom jeg fulgte såvejledningen. Først da jeg fik fat i frø, hvor jeg vidste at kvaliteten var iorden (frø jeg har byttet mig til fra andre havenørder eller selv havde høstet) - lykkes frøformeringen af planten. Dette gælder f.eks. den mørke vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. To år i træk købte jeg frø, fulgte såanvisningen slavisk, men ikke et eneste frø spirede. Til sidst gav jeg op og købte en plante. Frøene fra denne plante blev høstet i juli og sået i starten af september 2013. Se lige hvor mange småplante jeg fik her i foråret. - en spireprocent tæt på hundrede.

Vild kørvel Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'.

Der er flere plantegrupper hvor frøene hurtigt mister spireevnen, b.la. de populære skærmplanter. Det undrer mig, at mange frøfirmaer ikke skriver høstår eller udløbsdato på deres frøposer. Det er umuligt for os kunder at vide, hvor gamle de frø vi har købt er, og dermed om de har spireevne.

For grønsagsfrø er der krav om, at de skal holde en fastlagt spireprocent, men det er der så vidt jeg ved ikke for blomsterfrø. Du kan se krav til spireevnen for de forskellige grøntsager her.

16 kommentarer:

  1. Et lærerigt indlæg :-) Og jeg får helt lyst til at så!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Nana - så er det bare med at komme i gang :-)

      Slet
  2. Det beste er nok alltid å så frøene med en gang de er moden? Når det er mulig :-)) Det er alltid spennende å så frø og vente på at spirene skal dukke opp! God høst!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ranten. Ja, det er altid bedst at så frøene når de friske.

      Slet
  3. Hei! Jeg er i drømmeland når jeg leser frøkatalogene og ble det når jeg så bildene dine. Kom ut av den verdenen da jeg leste det du har skrevet. Jeg kjøper mange frøposer, mange spirer, men mange spirer ikke. Spesielt stauder. Det har i Norge kommet bestemmelser (for ca 2 år siden) at det kan selges frø som er flere år gamle. Jeg må helt klart bli flinkere til selv å få mer kunnskap om når frøenes spireevne er best, som du har.
    Hvis du har lyst på frø fra en vakker skjermblomst, fra egne frø, Ammi visnaga, sender jeg gjerne.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for tilbuddet Anne, dine Ammi visnaga er meget smukke :-)

      Slet
  4. What a great success with Anthriscus! All of umbelliferous seeds should be sown soon after harvest. It's the same thing for Angelica gigas or Orlaya grandiflora.
    Will you keep your seedlings indoors or in a greenhouse? Or are you going to plant them out already?

    SvarSlet
    Svar
    1. Merci Marie.
      I keep my autumn sown seedlings outdoor (I don't have a greenhouse), but I 'plant' the pots on a protected spot close to the house.

      Slet
  5. Very enjoyable photos. I agree, it would be very helpful to put an expiration date on seed packets. I wish you every success with your seedlings.

    SvarSlet
  6. Spændende indlæg - ærgerligt at købe frø, som er for gamle, de er jo ikke billige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth :-) Det er ærgerligt at bruge tid og penge på frø der har mistet spireevnen.

      Slet
  7. virkelig spændende indlæg, jeg har lidt af de samme oplevelser med frøsåning, når det drejer sig om egne frø...

    SvarSlet
  8. Det er så hyggeligt at lave sine egne planter :-)
    Vi vil invitere dig med i "Danske Bloggers indsamling til Knæk Cancer", Claus Dalby er med, vi er mange med. Indsamlingen løber til den 14.nov.-14 og Bloggere og Læsere gør sammen en forskel.
    Der dør 42 danskere dagligt af kræft, det kan vi være med til at ændre på, se hvordan her:
    http://mariahoffbeck.blogspot.dk/2014/10/knk-cancer-danmark-rundt-nu.html
    http://jeasblanketanker.blogspot.dk/2014/10/knk-cancer-aften-det-stopper-ikke-her.html

    Mange hilsner fra Maria & Tina med "En verden af kunst"
    www.mariahoffbeck.blogspot.com

    SvarSlet
  9. elsker alt, der kommer fra jorden, blomster, træer, selv græsset!

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...