Høst af blomsterfrø

På denne side vil jeg skrive om og vise billeder af, hvordan man høster frø fra forskellige blomster.

Hvornår er frøene modne
For alle blomster gælder det, at frøstanden skal sidde og modne på planten og at frøene først kan høstes fra planten, når frøstanden er blevet brun og tør.

Husk at frøhøst ikke kun er en efterårs fornøjelse. De første frø der modner er frø fra forårsbebuderne og man kan allerede starte frøhøst af f.eks. erantis frø i maj.

Opbevaring af frø
Det er vigtigt at blomsterfrø opbevares tørt og køligt for at bevare spireevnen. Når frøene er helt tørre, skal de lægges køligt i køleskab i en plastpose eller lufttæt beholder. Man kan godt gemme de forskellige frø i f.eks. kaffefiltre eller teposer og lægge flere papirsposer ind i en plastpose eller beholder.

Planter der ikke sætter frø
Det er ikke alle planter man kan høste frø fra. Nogle blomster er sterile og danner derfor ikke frø, det gælder f.eks for: Thalictrum Delavayi 'Hewitt's Double', Chokoladecosmos og Storkenæb Geranium 'Rozanne'. Andre er meget svære at bestøve og sætter derfor kun frø hvis man er meget heldig, det gælder f.eks. for løjtnantshjerte.

The Seed Site
Hvis du ikke kender den engelsk hjemmeside The Seed Site, så kan jeg varmt anbefale et besøg. På hjemmesiden kan man finde en masse nyttig information om frøformering og man kan bl.a.se billeder af frøstande, frø og kimplanter for imponerende mange planter.

Jeg viser herunder billeder af lidt forskellige frø.


Dahlia frø

Efter kronbladene er faldet af blomsterhovedet, lader jeg frøstanden sidde indtil den begynder at bliver brun. Jeg lader det ligge og tørre indendørs indtil frøstanden er helt tør og den begynder at åbne sig. Frøene er de sorte aflange til højre på billedet.


Purpur solhat
Til venstre en moden solhat frøstand. Frøene er de lyse til højre på billedet.

Hosta
Læs og se billeder her: http://frafroetilblomst.blogspot.dk/2011/09/hosta-fra-fr.html


Stjerneskærm (Astrantia Major)
Umoden frøstand til venstre, moden frøstand i midten. Frøene er modne i juli/august.

Sølvlys (Cimicifuga ramosa 'Brunette')

Moden frøstand til venstre og de lysebrune sølvlys frø til højre. Frøene er modne i oktober/november.

Violfrøstjerne

Violfrøstjerne frø

Tulipan

Tulipanfrø er modne i sidste halvdel af juli.


1 kommentar:

  1. Som anlægsgartner syntes jeg det er ganske fint at nogle vælger at lægge info ud om hvordan planter formeres. Jeg er i gang med efteruddannelse indenfor havedesign. Og i den forbindelse opbygges både ens viden og nysgerrighed om fx alle de spændende stauder der kan benyttes. For eget vedkommende formerer jeg selv ud fra frø og indimellem stiklinger fra moderplanter. Mange ikke kyndige er måske usikre på hvordan de gør! Så jo flere der offentliggør data om det jo bedre!

    VH: Anders Toft Jensen, Aalborg

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...