onsdag den 21. november 2012

HJÆÆLP - hvem æder rødderne på mine planter?

I august måned konstaterede jeg at rødderne på alle mine purløgs planter var blevet 'klippet over' ca. en centimeter under jordoverfladen. Planterne stod løst på jorden og var lige til at tage op og smide ud.

I hullerne fandt jeg nogle larver, som jeg straks fik henrettet.

Jeg har fortrængt problemet og har nok håbet på, at det ville løse sig selv, eller at larverne kun var ude efter mine purløg - man er vel optimist.

Meeen i går da jeg skulle lægge et par forårsløg i bedet, kunne jeg konstatere at de små bæster nu også havde spist rødderne på  mine kinesiskepurløg, lægebaldrian og halvdelen af alle hjulkrone planter, jeg havde sat der hvor purløgene stod. Jeg gravede lidt i bedet og fandt omkring 10 larver.

Her et billede fra i går af et af bæsterne. Jeg kan berolige med, at larverne kun er 2-3 cm lange i virkeligheden  ;-)

Larve fra konvalrodæder (Korscheltellus lupulina)

Er der nogle af jer, der har erfaringer med denne larve?

Hvad er det for en larve?
Hvordan er den kommet ind i min have?

Og vigtigst af alt - hvordan bekæmper jeg disse skadedyr?

Det vil være en katastrofe, hvis de til næste år invadere hele haven - HJÆÆÆLP.


Opdateret 2016 med navnet på larven:

I Haveselskabets medlemsblad Haven marts nummeret 2016 - er der et læser spørgsmål, med et billede af larver der er magen til dem jeg har i min have. Læseren vil gerne vide hvilken larve det er.
Ifølge eksperten er det larven fra en natsommerfugl art der hedder konvalrodæder (Korscheltellus lupulina).


I april fandt jeg en del konvalrodæder larver i en krukke, de var omkring 1 cm lange.


I november sidste fandt jeg en del konvalrodæder larver, da jeg gravede mine dahliaknolde op. Den længste larve var over 5 cm lang.

16 kommentarer:

 1. Hej Gitte
  Det var da noget værre noget, min første tanke går til gåsebillelarver, prøv at google, ligner det dem? Det er lidt svært for mig at se på dit billede, fordi det er forstørret op.
  Hvis det er dem, kan du også læse, hvad du skal gøre.
  Håber du slipper af med bæsterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,

   Mange tak. Jeg har nu googlet gåsebillelarver og ja, det ligner meget dem jeg har. Mine er måske lidt slankere, men det er nok fordi billederne ikke er fra nøjagtig samme stadie.

   Sjovt at de går i mine planter, når de normalt lever i græs.

   Jeg er glad for at læse, at det er muligt at bekæmpe dem med nematoder.

   God aften :-)

   Slet
 2. Jeg har de værste oplevelser med billerne, de sidder og gnaver i mine smukke roser, så der lige bliver et hul ind i bladene. Jeg hader gåsebiller, de kommer altid, når roserne lige er sprunget ud :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Øv hvor ærgerligt at de spiser dine roser. Jeg har ikke før lagt mærke til biller i haven, på nær liljebillerne.

   Jeg har fået en mail fra en læser, der mener, at det måske kan være en oldenborrelarve.

   Slet
 3. Sådan en fætter har jeg ikke set før og heller ikke haft i haven, tror jeg. Det var dog irriterende. Men hvis nematoder gør det af med dem, så bare om af få det indkøbt. Jeg har en stor kraftig purløg, hvis du har brug for en aflægger. Den er her fra haven og virkelig livskraftig, så sig til hvis du er interesseret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal du bare være glad for Bente, de er ikke noget rart bekendskab.

   Det var rigtig sødt af dig at tilbyde mig en bid af din purløg. Jeg har dog allerede i august sået nye.

   Slet
 4. Ukjent for meg. Jeg har et sånn hat elske forhold til en del insekter i hagen. For de er jo fasinerende selv om de gjør ugang. Men liljebiller og brunsnegl vises ingen nåde.. Håper du har fått rett svar på larven, så er det alltid litt lettere å gjøre noe med det :) Fortsatt god uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fået mange gode bud på hvad det er for en, men jeg er endnu ikke sikker på hvad det er. Det er meget svært at bekæmpe den, når den lever under jorden.

   Slet
 5. Min mand foreslår smælderlarver, og de kunne faktisk godt ligne den, du viser. http://www.havenyt.dk/skadedyr_og_plantesygdomme/6.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie. Hmm, ja sådan en kunne det også være. Dem jeg har er dog endnu helt mælkehvide. Oplysningen om at smælderlarver går til angreb på almindelige planter, hvis der ikke er noget græs, passer meget godt i vores have.

   Vi har i år fjernet et stort stykke græsplane, for at få hældning væk fra huset og fik først sået nyt græs i august.

   Slet
 6. Det er ihvertfald IKKE en laber larve, selvom det jo ikke hjælper meget på dit problem. Håber, at der er nogen der har et godt forslag til bekæmpelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Sussi - ikke just en laber larve. Men på den anden side, er larver ikke meget proteinrige og en delikatesse i mange lande ;-)

   Slet
 7. Hej Gitte

  Hvis det er gåsebillelarver så har Bayer Kemi et effektivt produkt mod det
  " Trim mod gåsebille-larver" og hvis du ligesom jeg er mere til biologisk bekæmpelse så har hjemmesiden http://www.gaasebiller.dk/bekaempelse/ en masse gode råd. Held og lykke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bettina,

   Mange tak for din kommentar. Jeg anvender også kun kemi i haven i yderste nødstilfælde. Jeg kan læse på linket, at høns er meget effektive mod gåsebiller. Jeg må i gang med at overbevise min mand om, at vi skal have høns :-)

   Slet
 8. Bonjour Gitte.

  J'ai eu ce printemps des larves comme ça qui mangeaient les racines des jeunes salades. Une solution bio et naturelle a bien marché : couper des pommes de terre en deux et les retourner sur la terre, entre les plantes. Les larves viennent dans les tubercules . Il faut enlever les pièges régulièrement. Ces larves apparaissent par temps humide et chaud.
  Voilà !
  Je visite ton blog depuis quelques jours et j'en profite pour te dire que ton jardin est magnifique ! J'adore me promener chez toi ! J'aime l'ambiance qui règne chez toi ! J'ai déjà noté tes conseils de semis, en prévision du Seeds of Love d'Isabelle (Little bit of paradise)!
  A bientôt ! Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Bonjour Marie. Merci pour votre commentaire, je suis content que vous aimez mon jardin.

   Un grand merci pour les bon conseils de pommes de terre contre les larves. Je vais certainement essayer.

   A bientôt

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...