søndag den 9. februar 2014

Ilex crenata

Det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg læser om haveejere der har mistet alle deres buksbom, fordi buskene er blevet angrebet af buksbomkvistdød Cylindrocladium buxicola.

De formklippede stedsegrønne er uundværlige i haven, og derfor begyndte jeg i 2012 at kigge mig om efter et alternativ til buksbom. På nettet fandt jeg frem til at ilex crenata skulle være et godt, men noget dyrere alternativ.

Ilex crenata 'Glorie Gem' - billedet er en uge gammelt


Jeg blev glad da jeg i efteråret 2012 fandt to smukke ilex crenata kugler på en planteskole - dem måtte jeg have med hjem. Desværre overlevede de ikke den hårde vinter vi havde i 2012/2013. Set i bakspejlet blev de ikke behandlet særlig godt. De stod i krukker i gårdhaven, lige der hvor vi kastede sneen hen når den blev ryddet, så på et tidspunkt stod de nærmest i en kæmpe isklump.

I starten af januar var der 50% rabat på ALT på en af de planteskoler jeg jævnligt besøger. Det var derfor fristende igen at forsøge med med ilex crenata, så to stykker Ilex crenata 'Glorie Gem' kom med hjem. Belært af erfaring fik jeg plantet dem på en midlertidig placering, inden vi fik sne og frost. Nu krydser jeg fingre for at de overlever.....

14 kommentarer:

 1. Hej. Det er nogle fine kugler, jeg synes, det ligner buksbom! Et godt valg tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte. Man kan godt se forskel, når man kommer tæt på. De er ikke lige så tætte som buksbom, men det er måske et spørgsmål om klipning.

   Slet
 2. Blir spennende å se om de klarer seg! Jeg har også vært på kikk etter en sort som ikke får sopp. Så er den notert :-) God søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis vi ikke får hård frost, er jeg sikker på de overlever. God uge Ranten :-)

   Slet
 3. De er pæne. Og de ligner buksbom ret meget på billedet. Jeg har aldrig set dem i virkeligheden, så tak for introduktionen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana. De har dem efterhånden på de fleste planteskoler.

   Slet
 4. Jeg håber at du får bedre held med disse:) Halv pris er ikke at kimse af. De Ilex ... som jeg har set som skal erstatte Buxbom er virkelig dyre, det er ærgerligt for det får ikke lige mig til at købe dem frem for Buxbom, jeg må blive bedre til at spotte tilbudene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Jeg kan anbefale dig at holde øje med http://gardenshop.dk/

   Slet
 5. They do make a lovely alternative and to be honest, it's difficult to tell the difference from your picture. I'm sure they will make a lovely addition to your garden. You got yourself a bargain there!
  I was given a couple of holly balls (looks very similar) for Christmas but they had no labels - maybe now to investigate what they are and whether or not I will be able to keep them small.

  SvarSlet
 6. De ser flotte ud, håber de bliver glade for at bo hos dig og viser sig sunde og raske. Er de mon i familie med buksbom?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina. Ilex er en kristtorn. Den bliver også kaldt buksbombladet kristtorn

   Slet
 7. They look nice Gitte, hope you can keep them for a long time. No real snow here, it is a curious winter.
  Bisous

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you Régine. The photo is from sunday february 2, the snow is now melted

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...