lørdag den 31. marts 2012

Frøformering af dahlia / georginer

Sidste år høstede jeg en enkelt frøstand af den mørkløvede enkeltblomstrende dahlia 'Bishop of Canterbury'.


I søndags d. 25.3.2012 såede jeg frøene indendørs og allerede efter 4 dage, begyndte de små spirer at titte frem.

Dahlia kimplanter 30.3.2012

Nu bliver det spændende at se, om de frøformerede planter kommer til at se ud som moderplanten. Skriv endeligt hvis I har nogle erfaringer.

Opdateret 16. august 2012 - se det spændende resultatet af dahlia frøformering ved at klikke her


Jeg kan specielt godt lide de enkeltblomstrende dahlia, b.la. fordi de tiltrækker mange insekter.

Jeg høstede også 'frøstandene' fra chokoladecosmos sidste år. Da jeg skulle så dem, syntes jeg ikke rigtigt, at jeg kunne finde noget der lignede frø i frøstandene. Efter lidt googling kunne jeg konstatere, at de ikke danner frø og derfor ikke kan frøformeres.

Det er sjovt at nogle planter meget tidligt ligner voksne planter. Et eksempel er nedenstående lupin småplanter. Det er ikke til at tage fejl af, at de bliver til lupiner :-)

Lupin 'Noble maiden'

Andre små planter ligner slet ikke den voksne planter. Jeg må indrømme, at jeg nogle gange har svært ved at forestille mig, at småplanterne kan udvikle sig til det der står på frøposen. F.eks. nedenstående lavendel småplanter.

Lavendel 'Ellagance Ice'

Der er godt nok liv og glade dage i mine vindueskarmene for tiden. På fanen 'Frø sået i 2012', kan du se, hvad jeg har sået i år.

Tak fordi I læser med - ha' en skøn weekend derude :-)36 kommentarer:

 1. Sidste år såede jeg nogle frø, der hed bishops children, og det gik fint. Vi gemte de største af knoldene, så det bliver spændende, hvordan de udvikler sig i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie - 'Bishop of Canterbury' er en bishop children. Så det bliver spændende, om jeg får nogle andre bishop children ud af det, eller om de er frø-ægte.

   Slet
 2. Dejligt at vi har frølinger og priklinger at "lege" med, når nu vejret ikke vil som vi vil :-)
  Jeg har ingen erfaring med at frøså dahlia, så kan desværre ikke hjælpe med erfaringer. Jeg er også mest til de enkle dahlia, men på trods af det, så er det en fyldt jeg har liggende parat, hmm
  Du har ret i, at det kan være svært at forestille sig, at planten du viser bliver til lavendelplanter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne - Jeg havde også en klar strategi for hvilke dahliaknolde jeg skulle købe i år, men efter en tur i dahliakolde paradis, kom jeg (igen) hjem med noget helt andet :-)

   Slet
 3. It's lovely to see you are patient waiting your new plants. I hope they will bring you a lot flowers.
  Lovely weekend

  SvarSlet
 4. Ja der er sjovt så hurtig en lupin ligner moderplanten.
  Dine frølinger ser sunde.

  Kh Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Margrethe - Ja, de små lupiner har en høj nuttetheds faktor :-)

   Slet
 5. Dahlia har jeg aldri sådd, men det må jo prøves. Spirene dine var kjempe flotte!
  Lupiner skal jeg også ha i hagen, men glemte å så i år.

  Ønsker deg lykke til med alle spirene!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi - Mon ikke du stadig kan nå at så lupiner?

   Slet
 6. Jeg har også sået dahliafrø et år på ræd og række i køkkenhaven, de kom meget sent i gang, så jeg tror det er godt at du forspirer :0)Men det var så fra frøposer, ved ikke om dine frø vil ligne moderplanten, så det er jeg spændt på at høre ;0)
  God weekend :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marlene havenarkoman - Alligevel utroligt at man kan nå at få blomster, når dahlia sås direkte. Jeg skal nok holde jer opdateret :-)

   Slet
 7. Jeg har også taget frø fra min hvide dahlia, men jeg har ikke sået dem endnu. Der skal lige være plads først :o)Jeg såede lupiner ude sidste efterår, de er ved at komme op og ligner allerede nu lupiner, desværre kom der ikke så mange af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - Jeg har altid størst succes, hvis jeg sår inde. Måske fordi frøene bliver spise af dyr, hvis de bliver sået ude?

   Slet
 8. Var lige inde på den nævnte fane........og hold da op - sikke en masse spire-projekter. Det må helt sikkert kræve en masse plads - men må helt sikkert også være SÅ dejligt og sikke en have til sommer hva´:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle - Ja det kræver plads, men de fleste såbakker er kun 10*15 cm3,
   så jeg kan have mange :-)

   Slet
 9. Søde Gitte der er skønt når vindueskarmene bugner og de friske grønne små planter. Dahlia fra frø har jeg desværre ingen erfaringer med - men jeg glæder mig til at følge dine ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Dorthe - Ja det er skønt med alle de grønne spirer :-) Jeg skal nok fortælle jer om resultatet af de frøformerede dahliaer.

   Slet
 10. Jeg har også sådd mange dahlia, men da av frø som jeg har kjøpt. I år har jeg sådd tre sorter, Bishops' Children, Redskin og kaktusdahlia. Lykke til med spirene dine!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit - Jeg glæder mig, at at se dine frøsåede dahlia :-)

   Slet
 11. Jeg er også i gang med at så hjemmeavlet dahlia frø, det tegener godt og jeg har taget mange frø fra. Sidste år havde jeg også frø dem fik min veninde og det var sjovt og se om de lignede eller ej kunne godt genkende flere af blandningrene da jeg havde haft en del med mørkt løv nu fik de så bare en anden farve blomst.
  Har også købt men altid forspiret dem de skal jo nå og få knold.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Blomsterhatten Helle - Dine erfaringer tyder på, at jeg får et smukt festfyrværkeri af forskellige farver - spændende :-)

   Slet
 12. Jeg tror da næste år, at jeg skal prøve og frøformere Dahlia. Du må endelig vise os, når de kommer i blomst :) Den er godt nok flot.

  Ja jeg har også en masse lupiner, jeg skal have priklet. Også spændende om de bliver som MOR. Men der kan man da i det mindste se, hvor de kommer fra. Når jeg kigger til mine frølinger, er det ikke til at se, hvad der er hvad. Og desværre er jeg igen kommet til at glemme og sætte skilte på dem alle:) Spændende.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise Lotte - Jeg skal nok vise jer resultatet. Uha ja, lidt for spændende hvis du ikke ved, hvad der er i bakkerne. Jeg skriver altid direkte på såbakkerne, hvad de indeholder.

   Slet
 13. Hvor det dog spirer og gror. Det ser spændende ud med dine lavendler. Jeg ville heller aldrig have genkendt de små spirer som lavendler. De små lavendler, der skyder op omkring rundt i min have, genkender jeg først, når de er lidt ældre og ligner lavendler.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nina - Jeg er stadig meget skeptisk over, om de bliver til lavendler. Jeg syntes nemmelig også, at de små jeg har fundet i haven, ser anderledes ud :-)

   Slet
 14. God morgen Gitte. Hvor er det spændende med alt det du har sået. Hvordan har du plads til det? Det må fylde en del? Det var en stor inspiration og læse om hvad du har sået i år. Jeg fik mange gode ideer, så tak for det!
  Herhjemme hos mig spirer det også både i vindueskarmen og ude i drivhuset. Jeg bliver så glad, når jeg kigger til det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte - Ja, det fylder en del, men når jeg har priklet om, flytter de hjem i mine svigerforældres drivhus - ellers havde jeg heller ikke plads. Ja, man kan da ikke undgå at blive glad at at se på alt det liv :-)

   Slet
 15. Kære Gitte

  Spændende projekt, du har sat i værk. Jeg har engang forsøgt mig med - godt resultat - at så købte dahliafrø, men det kan jo slet ikke sammenlignes med dit projekt.
  Mht til chokoladecosmos'en, så kan selve planten opbevares indendørs - behøver ikke være frostfrit - vinteren over. Knolden, der minder om dahlia, bryder sig ikke om at stå pladdervåd i kulden.
  Jeg fik sat min plante i kælderen, men der er desværre for varmt, så jeg tror ikke, at den har overlevet.
  Hilsen
  Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte - I eteråret gravede jeg mine chokoladecosmos op, men de havde ikke dannet knolde, kun nogle tynde almindelige rødder. Jeg skulle bare have sat hele krukken frostfrit - man bliver hele tiden
   klogere :-)

   Slet
 16. Ja, skiltning er vigtig, når man sår, for det kan være svært at se, hvad det bliver til ;-)
  Jeg har også sået Bishops Children ligesom flere af de andre. Det er første gang, så jeg er meget spændt.
  Jeg var lige inde på dine fane med Frø sået i 2012. Du har forhåbentlig nogle brede og lange vindueskarme, for det er en imponerende liste.

  SvarSlet
  Svar
  1. @Ina - Bishops Children er åbenbart en af de almindelige dahliaer at så fra frø. Frøbakkerne fylder en del, men jeg kan heldigvis låne drivhus plads, når planterne bliver priklet om.

   Slet
 17. Ja, frøplanter kan virkelig snyde - kender det kun alt for godt.

  Som du ellers får sået spændende planter - det bliver sjovt at se det færdige resultat :-)

  Rigtig god påske :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Tak Staudefeen Marlene - Jeg syntes det er sjovt, at prøve at så nye ting hvert
  år og jeg har meget svært ved at begrænse mig :-)

  SvarSlet
 19. Hvor ser det bare godt ud, og dejligt sunde ser dine frølinger også ud :-)
  Jeg har også sået Bishops Children for år tilbage, og jeg har stadig et par af knoldene. Det er skønne Dahlia.
  Jeg er ret sikker på at Dahlia aldrig er frø-ægte med hensyn til farve. Som regel forbliver de dog enkelte, dobbelte, åkander eller kaktus, eller hvad moderen var.
  Jeg elsker frøsåede Dahlia, for det er så sjovt at gå og vente på at den første blomst folder sig ud, så man kan se hvordan den nu ser ud. Jeg har sået to forskellige Dahlia i år, og mine trives også godt.
  Jeg kunne godt bruge et par svigerforældre med ekstra drivhus plads ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne - Så vil jeg glæde mig til, at se hvilke farver de får :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...