mandag den 7. januar 2013

Violfrøstjerne

I går da vejret var gråt og trist, måtte jeg en tur i billedarkiverne for at finde lidt sol og sommer.

Her faldt jeg over billeder af den smukke og graciøse staude violfrøstjerne Thalictrum Delavayi, som jeg ikke tidligere har vist på bloggen.
På ovenstående billeder svæver den over et bed med purpursolhat Echincea purpurea, læge kvæsurt Sanguisorba officinalis og floks Phlox Paniculata.


Jeg synes, det er sjovt at komme helt tæt på de små fine blomster. Det er dog noget af en udfordring, da blomsterstænglen bevæger sig ved selv den mindste vind.
Så kan man vist ikke komme tættere på ;-)


Jeg har haft stor succes med frøformering af violfrøstjerner. Billedet af kimplanterne er taget 11.3.2012 - frøene blev sået indendørs 12.2.2012. De blomstrede allerede i sommeren 2012, men de nåede dog ikke at blive ret høje - kun omkring 30-40 cm.


46 kommentarer:

 1. Simpelthen skønne fotos af en vidunderlig staude!

  Min dobbelte var fuldstændig vanvittig skøn i år! 2½ meter høj (burde ikke kunne lade sig gøre), men desværre ventede jeg for længe på "det rette lys" og en dag kom vores kære nabo i en kamp mod en rotte (ja en satan der var flyttet ind i vores garage - føj!) til at kappe den skønne, store stjerne... Håber den kommer til næste år, for så skal jeg fotografere den til kameraet gisper;0)

  Dejlig aften og mange havehilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka,
   Jeg kan ikke lade være med at smile over din ellers 'tragiske' historie. Jeg kan se naboen for mig, kæmpe med at fange rotten så blomster står til alle sider :-)

   Slet
 2. Dejlige, dejlige billeder! Violfrøstjerne er blandt mine (mange!) yndlingsblomster.

  SvarSlet
 3. Vidunderlige billeder af en uforlignelig skønhed! Denne violfrøstjerne er absolut een af mine yndlinge, men I sommers satte jeg dog også et par unge eksemplarer af den dobbelte, så jeg er spændt på om jeg til sommer er nødt til at rokere i min favorit-top10 :)
  Tak fordi du delte disse skønne billeder!
  Fortsat god aften

  SvarSlet
 4. Wauw, du må have været meget tålmodig, for det er rigtig fine billeder. Og en flot plante.
  VH Nina

  SvarSlet
 5. Super flotte fotos, de er virkelig gode, og Thalictrum er en super dejlig staude, jeg havde en lille gul art, som kun blev 20-30 cm høj,men med det fineste flotte løv, desværre har jeg den ikke her i Spanien, men der er div frølister man kan finde nogle gode sorter :)

  SvarSlet
 6. Hej Gitte. Sikke en fantastisk plante og sikke nogle dejlige billeder.
  Har du frø af den som man kan aftage?

  Med venlig hilsen
  Tine Uldall Vogt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tine,
   Jeg vil kigge efter om jeg har nogle i overskud :-)

   Slet
 7. Også en af mine yndlingsblomster. Skønne billeder :-))

  SvarSlet
 8. Skønne billeder af en fantastisk plante, som også står højt på min liste af favoritplanter. Heldigvis har jeg mange af dem.

  SvarSlet
 9. Underbare bilder av en kjærkommen staude i hagen :)

  SvarSlet
 10. Skjønne bilder av frøstjerne!

  SvarSlet
 11. Oh I adore this plant, Gitte! *-*
  Why did not you giving away these seeds for the Seeds of Love?
  I'd like to tempt the Thalictrum is gorgeous!
  Such a beautiful photos!
  Hugs!
  Titty

  SvarSlet
 12. Meget smukke billeder - jeg er også rigtig glad for det lette blomsterflor, Thalictrum tilfører haven.

  SvarSlet
 13. Ih de er så fine! Jeg såede nogle af dine frø sidste år, men de nåede ikke at blomstre! Håber at de overlever vinteren og vil blomstre sommer 2013 :)

  Vh.

  SvarSlet
 14. Blomstrede de allerede første år, ak, jeg har violfrøstjerner som bliver 3 år i år og de har aldrig blomstret..... jeg må ud og tale til dem..... når de altså kommer frem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi, Hmm - ja det kræver vist en alvorlig samtale ;-) Jeg har dem flere steder i haven og dem som er flottest, er dem der står mest solrigt.

   Slet
 15. Violfrøstjernen er bare smuk. Jeg har plantet en Klokkefrøstjerne (Thalictrum rochebrunianum)og glæder mig til at se den i blomst for første gang til sommer.

  SvarSlet
 16. Hej Gitte. Jeg falder helt i svime over dine skønne billeder.
  Skøn plante som jeg helt sikker skal have nogle flere af.
  Rigtig god dag til dig Jette

  SvarSlet
 17. Uh, jeg elsker bare violfrøstjerne, men har den endnu ikke selv, det bliver jeg nød til at gøre noget ved i år. Super flotte billeder !

  SvarSlet
 18. Det var godt nok spændende. Jeg er vildt imponeret over din fototeknik. Billederne er suveræne. Jeg havde også held med mine frølinger sidste år, de blomstrede dog ikke, men jeg håber de kommer igen i år. Jeg har selvfølgelig sået en ny forsyning til udplantning i år.

  SvarSlet
 19. Hold da op nogle fantastiske billeder, det er du skisme go til :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 20. Mageløst :) Elsker violfrøstjerne - denne er vel nok smuk:)

  SvarSlet
 21. Violfrøstjernen er bare så skøn. Jeg har lidt forskellige varianfer og bliver mere og mere forelsket, så de sidste er ikke kommet indenfor her. ;)

  SvarSlet
 22. Hej Gitte.

  Jeg fik vel nok en rigtig dejlig overraskelse, da jeg åbnede postkassen i dag. Tusind tak for alle de spændende frø, dit søde kort og de lækre karameller:-)Jeg blev rigtig glad:-)

  Fantastisk gode billeder du viser her, du er en utrolig dygtig fotograf.Bruger du makrofunktionen?

  Jeg gravede en violfrøstjerne op i en anden have sidste sommer, og tog den med hjem i min egen have i håbet om, at den selv ville sprede sig. Den er så yndig, når man nærstuderer den, som du gør her på disse fotos. Sammen med andre blomster tilfører den en dejlig lethed.

  Når du skriver du sår inde i februar, er det så helt inde i vindueskarmen, eller er det inde i drivhuset eller udestuen? Jeg kunne godt tænke mig at øge min succesrate lidt. Det er bare så livsbekræftende, at se de små frø spire. Tænk at det lille frø kan blive sådan en smuk blomst.

  Kærlig hilsen
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene,
   Jeg er glad for det faldt i din smag :-)

   Jeg anvender et spejlreflekskamera med en makrolinse.

   Ja, det er helt inde i vindueskarmen ved stuetemperatur. Jeg har desværre hverken udestue eller drivhus (endnu).

   Slet
  2. Jeg havde også spejlrefleks kamera engang, men så blev jeg skilt! Men dengang var det ikke digitalt. Et digitalt spejlrefleks kamera har stået på min ønskeseddel lige siden (2006). Et lille lommekamera er bare ikke det samme.

   Så vil jeg prøve at så det inde i vindueskarmen i år. Jeg kunne godt tænke mig at få mere succes end jeg gjorde sidste år. Måske var det for koldt i udestuen. Jeg har nemlig en udestue, men den er faldefærdig, og dækker begge de to vinduer jeg har, som vender ud imod haven. Så til foråret/sommer bliver den væltet ned, og så har jeg nye, spændende planer med det nye stykke have vi får. Det vil jeg fortælle om når jeg har haveplanen klar på min blog. Når vi engang ikke længere har brug for et legehus i haven, så ønsker jeg mig også et lille drivhus/lysthus/pavilion.
   Skrives ved.
   Knus Malene

   Slet
 23. Sikke flotte billeder. Jeg er også blevet vild med violfrøstjerne de sidste par år, og har plantet flere forskellige. De er så fine og lette. Har også en enkelt der bliver over 2m høj hvert år. Har lige meldt mig som fast læser her hos dig, så kan jeg bedre følge med :-)
  Har skrevet et svar på højbedene, men på min egen blog :-)
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 24. Hej Gitte. Sikke da nogle skønne billeder. Det er en dejlig plante. Jeg har en lille forkølet her i haven, men ville så gerne have mange. Måske jeg skulle prøve og så den. Kan læse, at det ikke er svært og få til at lykkes.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 25. Frøstjerner er en må ha blomst i haven. Virkelig fine bilder du har tatt og det er som du sier ikke den enkleste å fotografere.

  SvarSlet
 26. Härligt vackra bilder som får mig att läääängta till sommaren!
  Ha en skön helg!

  SvarSlet
 27. Verkligen nära och vackra bilder, den är vacker den blomman.Har en planta få se om den blommar i sommar Hoppas och håller tummarna.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvarSlet
 28. En riktig favorit här hos mig och jag skulle kunna ha flera till.
  Allt gott
  Annika

  SvarSlet
 29. Fiolstjernen er vidunderlig vakker! Du har virkelig tatt flotte bilder som fremhever dens skjønnhet. Jeg må rett og slett få fiolstjerne i min hage, uten tvil! Ha en herlig helg.

  SvarSlet
 30. Hi Gitte, cannot understand a lot of above comments, but I think they all say your pictures are just amazing and splendid ♥ I love your blog
  Have a nice day,
  Régine

  SvarSlet
 31. Violfrøstjerne er en skøn plante.
  Gode billeder du har taget.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig søndag.

  SvarSlet
 32. Hej Gitte,
  Meget smukke billeder.
  Håber mine vil blomstre i år.
  Vil måske prøve at så en omgang mere.
  Dine billeder er de taget med stativ?
  kh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,
   Nej - billederne er ikke taget med stativ.

   Slet
 33. Jeg kan se at vi er mange violfrøstjerne fans.

  Tusinde tak for alle jeres dejlige kommentarer. Jeg har læst dem igen, igen og igen, de varmer virkelig her i kolde januar :-)

  SvarSlet
 34. Bonjour Gitte
  Superbe thalicrum, il faut absolument que j'en mette dans mon jardin mais je ne sais si elle va se plaire. Les photos sont superbes.
  Bonne journée

  SvarSlet
 35. Nok var det svært for dig, men det hele værd. Smukke fotos. Tak for dem, sikke glad man bliver.
  Rose

  SvarSlet
 36. Helt, helt fantastiske billeder :-)

  SvarSlet
 37. I am a bit late in coming to this blog - what beautiful pictures. I've often walked past Thalictrum in the GCs - will be giving it some consideration now!

  SvarSlet
 38. Smuk blomst, smukke billeder! Endnu en ting, jeg bare MÅ finde plads til...
  Nogle steder skriver folk, at frøene skal have frost.... men det gav du dem altså ikke eller..?? Og er de gode til at sprede sig/ selvså?

  Mvh. Uffe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Uffe,
   Nej, frøene fik ikke frost. Jeg lægger dog frøene i køleskabet, når jeg har høstet dem og indtil de skal sås. Det kan man måske også kalde en kuldebehandling. Violfrøstjerne er ikke god til at sprede sig og jeg har ikke lagt mærke til selvsåede planter - måske fordi jeg har luget dem væk.

   Slet
 39. Smukke fotos! Mine frøstjerner har sået sig selv i massevis - og det må de gerne! Har flyttet to sidste efterår, som blev megahøje - og de kommer fint igen!Spændt på om de små nye selvsåede planter blomstrer i år ;)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...