mandag den 28. september 2015

September begejstring

Man kan ikke andet end at være begejstret, over det fantastiske smukke efterårsvejr vi har haft i snart en uge. Haven er i topform efter alt den regn vi har fået, og nu skal den bare nydes og frugterne høstes.

Sidste weekend sprang min største dahlia endelig ud. Jeg forstår godt, den skal bruge lidt ekstra tid på at komme i gang, når den producere blomster på den størrelse.


Det er ikke kun selve blomsten med sine 20 centimeter der en stor, den er en del højere end de andre dahlia.

De røde havemælder har nu fået den smukke gyldne farve. Læge kvæsurten i baggrunden, kan lidt endnu.


Bedet set fra den anden side.


Til sidst et billede af en af årets frøformerede dahlia. Sidste år høstede jeg kun frø, fra en lyserød enkel dahlia. Alle frøplanterne er blevet nuancer mellem hvid og lyserød. Jeg synes denne er SÅ skøn - årets favorit :-)




 

torsdag den 24. september 2015

TAGETES som UKRUDTSBEKÆMPER

Tagetes minuta – en sommerblomst der kan udrydde ukrudt som skvalderkål, snerler og kvikgræs, det lyder næsten for godt til at være sandt.
 
I foråret fik jeg nogle tagetes minuta frø af Marie (Je suis au jardin).
 
Jeg kendte ikke denne plante, så jeg gik i gang med at søge efter information om planten. Jeg fandt flere artikler som beskriver tagetes minutas evne til at rense bede for flerårigt ukrudt som skvalderkål, snerler og kvikgræs.

Sarah Raven har bl.a.skrevet om hvordan skvalderkål i et helt bed forsvandt, efter bedet havde været tilplantet med tagetes minuta. 
 
Yderst interessant, lige en plante jeg havde brug for!
 

 

Jeg plantede de forkultiverede tagetes minuta planter i mit hvide bed, som i områder er kraftigt angrebet af skvalderkål. Inden tagetes planterne blev udplantet, gravede jeg alt synligt skvalderkål op, inkl. rødderne. 
Mexicansk tagetes, som den hedder på dansk, kan blive op til 1.5 meter høj, men mine planter er desværre kun blevet omkring 30 cm høje, men mindst lige så bredde. 
 
Tagetes minuta har de karakteristiske tagetes blade og den karakteristiske tagetes duft, så jeg var lidt bange for, de ville være dræbersnegle magneter, men heldigvis tiltrækker de ikke dræbersnegle.
 
Tagetes minuta er i mange lande klassificeret som ukrudt. I dele af Sydamerika dyrkes den til brug i madlavning, hvor den anvendes som krydderi og de tørrede blade anvendes til te og andre drikke. Den anvendes også som lægeplante.
 

Resultatet er desværre ikke som jeg havde håbet på.  
 
Der er kommet en del nye skvalderkåls blade frem i bedet, og nogle er næsten vokset op igennem tagenes rødderne.
 
Om det er forbi jeg først fik plantet de fleste tagetes planter ud i slutningen af juli, så rodnettet ikke har fået lov til at udvikle sig optimalt og danne den gift, som skulle udrydde ukrudt, kan være en forklaring. 
Jeg vil prøve igen til næste år, og sørge for at plante ud i starten af juni, så planterne kan nå at blive store og kraftige. 
 
Jeg undrer mig dog over, at den gift rødderne udsender kun skader ukrudt.   
 
Er der andre der har erfaringer med tagetes minuta som ukrudtsbekæmper?

søndag den 13. september 2015

DAHLIA i september haven

Jeg nyder det nye look bedene har fået, efter stormen der kom forbi for nogle uger siden. Her er det dahlia bedet, hvor dahlia, lægekvæsurt Sanguisorba officinalis og rød havemælde Atriplex hortensis rubra  har flettet sig smukt sammen.


Havemælderne er så småt begyndt at få den smukke gyldne efterårsfarve.


Det er ikke været det store dahlia år i min have i år. Flere er endnu ikke begyndt at blomstre!




Lægekvæsurt blomsterne har lagt sig ovenpå en dahlia.


I år har jeg sået røllike. Jeg har fået planter i næsten alle nuancer af rød ud af det. Den smukkeste er denne gammelrosa, som passer helt perfekt til havemælderne i dahlia bedet.


God uge :-)

mandag den 7. september 2015

INSPIRATION fra SOFIERO

Nogle af de gode ideer jeg fik med hjem fra besøg i Sofiero slotspark ved Helsingborg. Jeg besøgte parken sidste weekend i august, hvor der blev afholdt Den stora Trädgårdsfesten.

Vinduer i hækken
Hvis jeg havde en hæk inde i min have, ville jeg også klippe vinduer i hækken.


MANGE kæmpe kæmpejernurt /kæmpeverbena Verbena bonariensis
Jo flere kæmpejernurt planter sammen jo smukkere. Jeg drømmer om et så smukt syn i min have.





Simple is beautiful
Den internationalt anerkendte danske blomsterdesigner Annette von Einem, havde dekoreret det gamle vinhus med hendes fantasiske blomster dekorationer. De fleste var meget høje og derfor svære at fotografere - specielt da jeg var kommet hjemmefra udelukkende med min 60 mm makrolinse :(

Denne simple buket er bare skøn. Læg mærke til vasen og til 'dimsen' med de runde ringe, der gør det muligt at lave en smuk buket med få blomster.


Jeg er stor fan af Annette, hun forstår virkelig at tænke stort og tænke ud af boksen.

 
Et lille hjørne af den meterhøje borddekoration. 
 
  
Frugttræer på rosenbue og espalier
Smart løsning - der er med til at danne rum i haven.
 
 
Firkantede stedsegrønne
Jeg kunne godt bruge et par firkantede opstammede stedsegrønne på min nye terrasse. Det er ikke buksbom men buksbombladet kristtorn Ilex crenata. Jeg må indrømme, at jeg ikke kan finde ud af at klippe mine buksbom og kristtorn kugler, så de firkantede her er lige noget for mig ;-)
 
 
Til sidst et par billeder fra Sofiero's lille butik. Når planter er sat så lækkert op, får jeg lyst til at købe det hele!

 
 
Der kom selvfølgeligt lidt grønne souvenirs med hjem fra Sverige :-)

  

torsdag den 3. september 2015

Solhatte og kvæsurt

Jeg har altid haft et specielt forhold til purpursolhat. Det var de første planter jeg købte til min have, og det var den første staude, jeg havde succes med at frøformere.

Desværre lever solhattene ikke evigt i min have.

Purpursolhat Echinacea purpurea 'Green Envy' har limegrønne kanter på kronbladene.


De står på tredje år i en krukke og trives fint. En af fordelene ved at dyrke solhat i krukker er, at de ikke er så lette at komme til for dræbersneglene.


Jeg har rigtigt mange selvsåede læge kvæsurt Sanguisorba officinalis i bedene i år.


Læge kvæsurten fletter her fingre med den røde haveklinte Lychnis coronaria.


Der er næsten et helt tag af kvæsurt over bænken til højre i billedet.

 
Den lyserøde kvæsurt Sanguisorba tenuifolia 'Pink Elephant' er også fin sammen med de lyserøde solhatte. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...