torsdag den 3. september 2015

Solhatte og kvæsurt

Jeg har altid haft et specielt forhold til purpursolhat. Det var de første planter jeg købte til min have, og det var den første staude, jeg havde succes med at frøformere.

Desværre lever solhattene ikke evigt i min have.

Purpursolhat Echinacea purpurea 'Green Envy' har limegrønne kanter på kronbladene.


De står på tredje år i en krukke og trives fint. En af fordelene ved at dyrke solhat i krukker er, at de ikke er så lette at komme til for dræbersneglene.


Jeg har rigtigt mange selvsåede læge kvæsurt Sanguisorba officinalis i bedene i år.


Læge kvæsurten fletter her fingre med den røde haveklinte Lychnis coronaria.


Der er næsten et helt tag af kvæsurt over bænken til højre i billedet.

 
Den lyserøde kvæsurt Sanguisorba tenuifolia 'Pink Elephant' er også fin sammen med de lyserøde solhatte. 
 

20 kommentarer:

 1. Åh for noen nydelige bilder. Her var alle mine favoritter samlet:) Ikke alle mine solhatter vil leve evig heller, men jeg har et par som kommer år etter år. 'Green envy' er himmelsk vakker. Jeg har ikke lykkes med å få tak i den her hjemme. Takk for alltid flotte blogginnlegg! Valmuefrøene jeg fikk fra deg ble en stor suksess. I år tar jeg frø selv, som jeg håper vil blomstre til neste år.
  Ha det godt.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Jannicke :-) Ja 'Green Envy' er vidunderlig, hvis du er interesseret i frø, må du sige til.
   Godt du havde succes med valmue frøene. Jeg har jo set dine skønne billeder af dem, og andre flotte valmuer.

   Slet
 2. Nydelige solhatter! Jeg har selv den 'Green Envy' for første gang i år, og er spent på om den overlever vinteren. Solhatter er dessverre ikke så lengelevende. Det er så synd, for de er så fine. Vakre bilder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Marit :-) De år jeg har haft Green Envy, har vi haft meget milde vintre, så jeg ved ikke hvor hårdfør den er.

   Slet
 3. Green Envy er rigtig flot i farverne og ideen med solhat i krukke, vil jeg da lige overveje hvis det evt. kan forlænge levetiden. Jeg håber mine Lægekvæsurt breder sig lige så smukt som dine :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke om det forlænger levetiden, at de står i krukke. Der er dog nogle fordele ved at dyrke solhat i krukker - de står mere beskyttet for sneglene og så skal de ikke kæmpe med tidligt blomstrende vækster i tætte bede.
   Du kan være helt sikker på, at din lægekvæsurt breder sig .:-)

   Slet
 4. En fantastiskt fin färg på Green Envy, Har inte haft solhattar så länge, men blir mer och mer förtjust i dem.
  Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Solhatte er uundværlige i sensommer haven, og der findes så mange skønne farver :-)

   Slet
 5. Herlige bilder. Jeg har 'green envy' for første gang i år og den er så utrolig flott!!

  SvarSlet
 6. Det er spændene at læse dit indlæg der bla. handler om Solhattes levetid, jeg har selv nettop skrevet om det på min egen blog. Som dig har jeg erfaring med at Solhatte trives godt i potter. Mine salgsplanter plejer at overvintre fint selv om de står udenfor uden beskyttelse hele vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Interessant at læse dine indlæg, jeg har skrevet Milkshake på min ønskeseddel. Jeg har kun få at de Magnus'er tilbage, som jeg såede for omkring 8 år siden.

   Slet
 7. Nej, solhatte lever bestemt ikke evigt (med få undtagelser) men den flotte kvæsurt kan indtage hele ens have, hvis den får lov.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg skal lige love for at kvæsurten kan indtage en hel have. Jeg kan bedst lide dem, når de er 1-2 år gamle og kun har et par blomster stængler.

   Slet
 8. Hei, den planten du kaller "kvæsurt", hvor/hvordan er den plantet hos deg? Jeg har sett slike tidligere, veldig høyreiste, vevre og flotte der de stod. Jeg ble interessert i å prøve selv, men at min er plantet på feil sted - for den vokser ikke i høyden og blomstrer fortsatt ikke (etter ca. fire år!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm - det forstår jeg ikke Monique, hos mig gror kvæsurt som ukrudt. Selv mellem flise fugerne, er der dukket planter op, som blomstrer, selvom fliserne er lagt i grus.

   Slet
 9. Jeg er helt lettet over at læse, at solhatte også har det med at forsvinde for andre. Jeg har nemlig gået og troet, at det var mig der ikke kunne hitte ud af at passe dem ordentligt. Hos mig står de også i krukker, da bedene er tæt pakkede. Dine billeder har et dejligt strejf af romantik og mystik.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også lagt mærke til, at det er de planter der står yderst i bedene der klarer sig bedst.
   Tusinde tak for din dejlige kommentar omkring billederne Nette :-)

   Slet
 10. Dear Gitte, thanks for visiting my blog and leaving a comment!
  That Echinacea purpurea 'Green Envy' is really an interesting variety, I like it quite a bit. I have to see if I can find some Echinaceas for my own garden this autumn. In the garden of Peter Janke that I just visited and blogged about I saw a completely green variety with large flowers, which was really cool!
  Wishing you some more lovely late summer days!
  Warm regards,
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you for your comment Christina.
   It is maybe Echinacea 'Green Jewel' you saw at Peter Janke.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...