mandag den 25. maj 2015

Giftfri Have

Jeg støtter initiativet Giftfri Have og anvender ikke gift i min have - hvad med dig?

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag det gode initiativ Giftfri Have. Formålet er at motivere os haveejerne til at droppe giften i haven og dermed være med til at spare grundvandet, naturen og os mennesker for påvirkning fra 30 tons sprøjtegift om året. Målet er at der er mindst 100.000 giftfrie haver tilmeldt i 2020.


Du kan tilmelde din have her og læse mere om hvorfor det er vigtigt at dyrke haven uden gift.

Når du har tilmeldt dig Giftfri Have, modtager du bogen 'Praktiske råd til pleje og pasning af den giftfri have' samt et ark klistermærker, så du kan signalere, at du støtte Giftfri Have.

Jeg er begejstret for bogen - 39 sider fyldt med nyttig inspiration og viden. Der er gode råd til pasning og pleje af alle dele af haven og råd til hvordan man bekæmper skadedyr. Jeg lærte meget nyt af at læse bogen, og den burde læses af alle haveejere.

Insektbo set i Regents Park

Jeg håber at mange der i dag anvender gift i haven, for øjnene op for den giftfri have dyrkning.

Hvorfor ikke gå skridtet videre og støtte et totalt forbud mod salg af gift til private?

Så længe det er muligt for private at købe sprøjtegift, er der nok mange der falder for den lette løsning og sprøjter sig til en ukrudtsfri have og et overdådigt blomsterflor, i stedet for at knokle med lugejernet m.m.

Jeg bliver trist til mode, når jeg ser rosenrøde TV reklamerne for gift til bekæmpelse af ukrudt i haven og jeg synes det er upassende at kendte havefolk, som burde være gode forbilleder, fortæller om hvordan de anvender gift for at få det 'rigtige' blomsterflor.

Min skønne blomstrende græsplæne

Vandselskabernes interesseorganisation Danva støtter et forbud mod sprøjtegift i private haver.
Der lukkes hvert år ca. 100 vandboringer, pga. for højt indhold af pesticider. Vandselskaberne er bange for, at de om få år ikke længere kan finde rent drikkevand i undergrunden, hvis vi bliver ved med at sprøjte vores blomster og græsplæner med gift.

Forureningsrisikoen er større i private haver end fra landbrug, fordi private ikke er uddannet til at bruge sprøjtegift og ofte overdoserer. Derudover bliver sprøjtegiften brugt i indkørsler, havegange og på flisearealer, hvor den ikke bliver nedbrudt, før den siver ned i jorden.

Kilder: dr.dk og ing.dk

Opdateret 4. juni 2015

Læs artikel skrevet af Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, om bekæmpelse af dræbersnegle i den giftfri have.

7 kommentarer:

  1. Jeg var fuldstændig målløs tidligere på året da jeg i Silvan så nye Round Up dunke, udformet spm sprøjter med sprøjtedyser på og det var desværre noget kunderne kunne lide for de hoppede op på mange indkøbsvogne. Jeg synes at det er helt forkasteligt og troede faktisk at Round Up var forbudt.
    Jeg støtter bestemt giftfri have, men helt giftfri er jeg vidst ikke for jeg bruger sneglegift, for selvom jeg samler snegle til den store guldmedalje, så går det ikke helt uden..

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også de produkter, jeg har set reklamer for i tv. Ja tv reklamer virker, og der er nok mange der ikke tænker på hvad det er de hælder ud i deres haver, når reklamerne kun giver et rosenrødt billede af brugen af produkterne.
      Ferramol kan anvendes til økologisk dyrkning, men jeg har ikke kunne finde hvilken holdning Landsforeningen Praktisk Økologi har til produktet.

      Slet
  2. Hej Gitte.
    Jeg har haft min egen have i alle de snart tyve år, der er gået siden jeg flyttede hjemmefra Jeg kan næsten sige, at jeg aldrig har brugt gift i nogen af mine haver, for det strider imod min kærlighed og omsorg for naturen og derfor byder det mig imod.
    Kun næsten, fordi jeg i den have jeg bor i nu, har indført en helt masse roser, hvilket jeg ikke har haft i nogen af mine gamle haver, på nær et par enkelte slyngroser. Jeg er nemlig, og har altid været, primært en staudepige. Derfor har jeg læst meget og hørt godt efter, når rosenfolk med erfaring har fortalt hvad der skal til, før det bliver godt med roser i haven. Så jeg har sprøjtet roserne et par af årene. Men det giver så dårlig samvittighed, haven stinker, så jeg ikke kan holde ud at være der, og jeg har har en nagende tvivl, om ikke man kan gøre noget andet. Så jeg kom til den erkendelse, at det skal passe til min måde at drive have på. Dør planterne, eller bliver for ynkelige, så må de lade livet og se sig udskiftet med noget mere frodigt og overdådigt, som kan lide at være her. Med hensyn til gødning har jeg fortsat med organisk gødning, som jeg har gode erfaringer med, fra andre planter i haven. Her hos mig har det da også vist sig at være ganske glimrende Og roserne kan sagtens nydes, selvom der er et par pletter, eller lidt bladlus. Jeg tror også vand og gødning hjælper roserne med at være modstandsdygtige overfor svampesygdomme og bladlus. De kan jo ikke stresse en rose helt så meget, hvis den ikke allerede er stresset i forvejen, så det forsøger jeg at udgå. De blade der alligevel bliver syge, samler jeg sammen og smider i skraldespanden. Når det kommer til snegle, har jeg lige så dårlig samvittighed, men må alligevel som Lisbeth skriver herover, melde pas: det er altså bare ikke nok at indfange og aflive de snegle jeg kan finde på en aftenrunde i ny og næ... Det er for stort et problem til, at jeg kan klare det alene, og uden gift. Men jeg gør en dyd ud af, at det skal være godkendt til økologisk brug. Så tænker jeg, at så må det jo være sådan rimeligt tilforladeligt. Men jeg overdriver det ikke alligevel. Men jeg synes det er rigtig godt, at der kommer mere og mere fokus på det. Det er dejligt, når tingene vil udvikle sig i den retning. Det glæder jeg mig meget over.
    Venlig hilsen
    Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene
      Ja det er godt at der kommer mere fokus på brug af gift i private haver og også på de kommunale områder. Jeg har heller aldrig anvendt sprøjte gift i min have, jeg forstår ikke at der er så mange der sprøjter græsplænen for at undgå mælkebøtter - helt unødvendigt efter min mening.Jeg har også den holdning, at hvis en plante ikke kan trives i min have, så må jeg finde en erstatning.
      Jeg er heldigvis ikke så hårdt plaget af dræbersnegle, men jeg går også på jagt hver aften. Jeg bruger Ferramol, når vi tager på sommerferie. Feramol er godkendt til økologisk dyrkning, men jeg har ikke kunne finde Landsforeningen Praktisk Økologi holdning til produktet.

      Slet
  3. Da havefolket fortalte om den giftfrie have for nogle dage siden, ville jeg melde mig til, for kunne ikke drømme om at bruge gift. Da jeg så sad der og læste måtte jeg erkende at vi bruger gift hvis myrerne vil ind i huset, det sker ca hvert andet år, men nu vil jeg tage springet og melde mig til, måske der er et par fif til de myrer
    Har en lille historie i frisk erindring, som også gør mig lidt stolt;-) for at gøre en lang historie kort;-) så opdagede vores dejlige naboer min galde over dem der render rundt og sprøjter, de erkendte at de brugte round up i deres lille villahave et par gange om året, men dagen efter så jeg den ene af dem ligge med røven i land og fjerne ukrudt med håndkraft, de siger de ikke vil sprøjte mere, Yessss, jublende yesss:-)))) snegle fanger vi med håndkraft, og i år skal der forsøges med en kobberkant rundt om køkkenhaven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette
      Ja, der er gode råd til bekæmpelse af myrer i bogen. De foreslår man anvender kogende vand. Mange fugle i haven skulle også holde mængden af myrer nede. Jeg får myrer i mine krukker, hvis de ikke står på en underskål.
      Dejligt at høre den positive historie med dine naboer. Jeg har også set en af mine naboer gå rundt og vande flise fugerne med gift, men jeg synes det er svært at kommentere det, når det er ikke nogen man kender godt. Måske jeg skulle gå forbi og spørge, om de ikke har lyst til at læse bogen fra Giftfri have :-)

      Slet
  4. Hej Birgitte
    Man kommer ikke sovende til en griftfri have, det er med at være over ukrudtet hele tiden, så det ikke tager magten.
    Jeg har mange indianermynter i min have og de er rigtige insektmagneter og så dufter de skønt.
    Den står i bogen fra giftfri have, at det er en fordel ikke at anvende kunstgødning til roserne, da det høje kvælstof indhold stimulere dannelse af nye skud, som lusene elsker.
    Jeg gøder min græsplæne med organisk gødning (Animix) og jeg har ingen ambitioner om at udrydde hverken bellis eller mælkebøtter.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...