lørdag den 29. oktober 2011

Judaspenge m.m.

Jeg har i går taget dette billede af en af mine hvide judaspenge Lunaria Alba. Det kan man da kalde sæson forvirring.... Jeg såede dem sidste forår, og de har alle fået flotte store blad rosetter, men blomsterne har jeg måtte kigge langt efter. Jeg havde set frem til meter høje blomsterstængler i forsommeren, men de få der har fået blomster, er kun blevet 10-20 cm høje.
Jeg er nu meget i tvivl, om jeg skal grave dem alle op. Eller om der er en chance for, at dem der endnu ikke har blomstret, får store flotte blomsterstængler til næste år. Hvad siger I?Nogle gange kan det betale sig at være doven. Jeg er glad for, at jeg ikke fik smidt denne palmekål ud, efter kålsommerfugllarverne havde spise alle blade. Her et par måneder efter, er der skudt mange smukke blade fra toppen igen.

Jeg har dyrket den som prydplante, men overvejer nu at anvende bladene i madlavningen. Jeg har larvernes ord for, at palmekål smager godt ;-)Og så lige et billede af en af mine smukke blåbærbuske med fantastisk flot efterårsløv.13 kommentarer:

 1. Hej Gitte, jeg ville lade din judaspenge stå. Vedr. palmekålen har jeg gjort det samme som dig. Prydplante der nok skal ende som Mad. Det skulle dog være bedst, hvis den fik en snert frost? Men jeg overvejer at lave noget med den i morgen. At indlæg ikke bliver vist var også et problem for mig. Jeg har prøvet at logge ud sådan at kontoen genopfriskes. Det var som om der kom hul igennem. Men jeg kigger gerne forbi din fine blog. KNUS

  SvarSlet
 2. Har ingen erfaring med judaspenge ....desværre .....men smuk ser den ud og at den blomstre nu er da bare en ekstra glæde ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. Hej Gitte
  Ja, jeg kan heller ikke bidrage med megen viden om Judaspenge - men jeg ville give en chance/sæson mere og se om den tar fat.
  Så smukt blåbærbusken står i rødt :o)
  God weekend

  SvarSlet
 4. Palmekålen er rigtig dekorativ og skønt at den nåede at få blade igen efter laverne havde taget for sig.

  Gad vide, om mine blåbærplanter er ligeså smukke som dine?

  SvarSlet
 5. Jeg er også imponeret af din palmekål, den er rigtig fin. Og blåbær ja dem kan man ikke undvære i sin have.

  SvarSlet
 6. Takker mange gange for jeres kommentarer :-)

  Judaspenge planterne får nu lov til at overleve.

  @Anne - Jeg ved ikke om palmekålen bliver bedre af at få frost. Den kommer jo fra sydeuropa, hvor de ikke får så meget frost.
  Jeg havde prøvet at logge ud af blogger og endda genstarte computeren, men intet hjalp. Dette indlæg blev heldigvis synligt med den samme.

  @Susanne - Jeg har flere forskellige arter og dette er den smukkeste lige pt.

  SvarSlet
 7. Det er simpelthen en stor fejl, at jeg ikke har sået palmekål i år - det er virkelig smukt.

  Bon appetit :-)

  SvarSlet
 8. Giv endelig Judaspengene en chance.

  SvarSlet
 9. Mine judaspenge blomstrede heller ikke. Jeg spejdede også forgæves i forsommeren.
  Jeg har flere gange været ude for at de to-årige har været en ekstra sæson om at blomstre. Så vidt jeg har kunnet se med mine, er det vist jeg får sået dem lidt sent, så de ikke får nok størrelse inden den første vinter.
  Mine står fine derude med bladrosetter og vi har aftalt at de blomstrer til næste år :-)
  Jeg har også haft palmekål et par gange som prydplante, men jeg spiste den ikke, så jeg ved ikke om den skal have frost først. Mine grønkål kom sig også fint efter at larverne var væk.

  SvarSlet
 10. Jeg synes en del forårsplanter har være forvirret i år. Jeg har f.eks. ret mange primula, flere end i foråret næsten :)Og kærmindesøster. Jeg krydser fingre for at du får masser af (judas)penge næste sommer. Såede selv den lilla sidste forår og den blomstrede rigtigt fint i år. Havde faktisk planer om den hvide også, men så glemte jeg det....:)

  Godt du ikke fik kasseret din palmekål, hvor fin....spændt på om du sætter tænderne i :)

  SvarSlet
 11. Mange tak for kommentarerne.

  Det var godt jeg fik spurgt jer, jeg var ellers parat til af hive dem op :-)

  @Marlene - Så har du noget at glæde dig til, til næste år :-)
  Jeg har læst, at kraftigt duftende blomster skulle hjælpe på larve angreb, så det vil jeg prøve næste år.

  @Diana - Tak :-)

  @Hanne - Jeg mener ikke, at jeg før er blevet svigtet af de toårige. En gang skal jo være den første :-)

  @Anne Mette - Ja, nu må vi se om jeg spiser den. Eller om den får lov til at stå og pynte. Jeg tror den er meget smuk med sne på :-)

  SvarSlet
 12. Jeg er helt sløj med den palmekål. Det er bare noget jeg må prøve til næste år.
  Kan forstå det har været en kæmpe omgang med understøbning af fundament. æv...men næste år går det så løs med væksthus. Også noget der står på min ønskeliste, men det kan først blive til noget når sønnen ikke bruger den del af haven som legehave.
  Så du det smukke orangeri hos Claus Dalby forleden?

  knus fra
  Eva

  SvarSlet
 13. @Eva - Tak. Jeg har også ventet i mange år på, at der ikke længere skal spilles fodbold i den del af haven. Vi har en lille grund på kun 690 kvm. Ja, det var rigtigt skønt det Claus viste.

  SvarSlet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...