tirsdag den 27. december 2011

Amaryllis og mine have julegaver

I går sprang min amaryllis endeligt ud. Hvor blev jeg bare dejligt overrasket, aldrig før har jeg haft en så smuk dobbelt amaryllis. Tusinde tak til den søde giver :-)

Jeg har ikke før haft helt med, at få amaryllis løg til at blomstre igen, men nu skal det lykkes.

Jeg har læst mig frem til, at løget skal have en vækstperiode på 8 måneder, hvor det får vand og gødning. Gerne ude når der ikke længere er fare for frost. Derefter skal man skære bladene af, og stille den køligt og uden vand i 2 måneder, evt. i køleskab. Herefter skal løget frem i stuetemperatur og vandes. Løget skal dækkes, til den første knop titter frem.

Andre der har haft held med denne 'opskrift'?

 
Som jeg skrev i det tidligere indlæg, så fik jeg min julegave af min mand inden jul.

Og her er den så:
I forbindelse med genopretning af haven efter understøbning af en del af kælderfundamentet. Synes jeg, det kunne være en god ide, at få lidt inspiration fra en havearkitekt.

Jeg havde lidt svært ved at overbevise min mand om, at det var en god ide. Men da jeg foreslog, at det skulle være min julegave, syntes han at det var en rigtig god ide :-)

Havearkitekten var her i to timer. Vi gik først rundt i haven, og snakkede om mine ønsker og diskuterede muligheder. Derefter gik vi indenfor, hvor hun tegnede skitsen.

Det var meget inspirerende og lærerigt. Og jeg lærte meget om, hvad der skaber sammenhæng og ro i haven. Jeg glæder mig SÅ meget, til at komme igang til foråret.....

Jeg var sikker på, at jeg kendte hver en kvadrat centimeter af min have. Men jeg blev klogere.... sjovt nok er det bare ikke alt, man selv kan se.


Det bedste ved besøget var, at hun fik skudt vores forslag til placering af væksthuset ned. I stedet kom hun med et meget bedre ide. Vores have er kun på 690 kvm. Så hun syntes, at vi skulle udnytte den del af haven, der i dag bare er vildnis med buske og træer (i venstre side af tegningen) . En placering af væksthuset der, mente hun også, ville være med til, at binde forhaven og baghaven bedre sammen.

Det hvide område nederst på tegningen er vores dejlige baghave. Her et juni billede fra baghaven.
Lige en julegave mere som jeg glæder mig til at studere og blive klogere af :-)
22 kommentarer:

 1. Den er rigtig smuk den dobbelte amarylis - den var værd at vente på :-)

  Hvilken dejlig julegave at få en skitse fra en havearkitekt - tillykke :-) Det er også min drøm at få lidt professionelle øjne på haven.

  Og bogen "digital flower photography" har jeg også haft et godt øje til. Mon jeg kunne lokke dig til at fortælle, om det er en god bog, som er værd at eje?

  SvarSlet
 2. Skønne julegaver, du har fået. Det bliver spændende at følge med i den nye haveplan, jeg kan godt forstå, du glæder dig til foråret.
  Din amarylis er meget smuk. Jeg har prøvet at plante mine ud om sommeren, det gav ingen resultat, men det med at lægge den i køleskabet i 2 mdr. har jeg ikke prøvet, så måske virker det.

  SvarSlet
 3. Ej, hvor spændende med inspiration udefra af en professionel, der kan se det hele med andre øjne.
  Så bliver der noget at gå i krig med til foråret - skønt.
  Glædelig bagjul til dig også.

  SvarSlet
 4. Hvor er din amaryllis smuk. Den kan jeg godt forstå at du gerne vil have i blomst i mange år.
  Det er lykkedes for mig før. Men jeg vandede og gødede dem bare til sidst på sommeren, så lod jeg dem visne ned. Det var faktisk grunden til at jeg til sidst droppede det. For jeg kunne ikke få dem til at visne :-)
  Super idé at bladene skal skæres af. Det burde få løget til at sove.
  Jeg har også købt et nyt løg i år, så jeg er med på at vi prøver at få blomst i dem igen :-) Desværre var det ikke lyserødt som på skiltet, men lakserødt. Men pyt, det er en køn blomst alligevel :-)
  Hvor er det spændende med haveplanen. Det kunne jeg ikke gætte :-)
  Og bøgerne ser lækre ud også. Jeg vil også gerne høre mere om dem senere.

  SvarSlet
 5. Hei Gitte. Det var en perfekt julegave! En drøm å få tegnet opp hagen av en profosjonell havearkitekt:) En flott gave:) Jeg kan godt forstå din glede over den:) Det må være fantastisk. Utrolig flott bilde av din deilige bakhage! Den er bare så skjønn:) Det er bare så herlig og inspirerende å se din hageglede! Klem Ellen.

  SvarSlet
 6. Skøn julegave at få! Det var da en rigtig god idé at få en plan over haven. Herlige gaver.
  Jeg har haft held til at få amaryllisser til at komme igen året efter. Men jeg må sige, at de er blevet så billige, at jeg ikke finder det besværet værd. Til gengæld klipper jeg bladene, når de har blomstret, sætter dem i kælderen og putter løget ud i haven til foråret. Det har jeg haft held med nogen gange. Så blomstrer de frejdigt om sommeren.

  SvarSlet
 7. Så smuk Gitte......jeg er vild med hvide amaryllis.....min egen er ikke sprunget ud endnu....men jeg glæder mig.

  Skøn skøn skøn julegave.....det er sundt med nye øje på tingenes tilstand.....og en have arkitekt er jo sprængfyldt med ideer og errfaring. Glæder mig til at følge med i din have også i det kommende have år.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 8. Hej Gitte,

  Går selv og venter på min amaryllis springer ud. Den er ved at åbne sig. Min er hvid og rød. Sikke en god ide med en haveplan i julegave. Jeg har længe selv ønsket mig en haveplan, men de er lidt dyre. Tror dog at det ville være en god investering, da de jo kan se med professionelle øjne på de muligheder der er i haven.
  Gitte

  SvarSlet
 9. Hvor er din Amarylis smuk.
  Rigtig fine julegaver du har fået.
  Det bliver spændende at følge din blog til foråret.

  SvarSlet
 10. Hey Gitte,
  Wonderfull amaryllis you showed. I hope your plans for your new garden grow out to be something you always dreamed about.
  gr. Marijke

  SvarSlet
 11. Hej Gitte.
  Velkommen til min blog.Og tak.
  Også ret spændende at kigge ind på din blog. Glæder mig til at følge dit arbejde med haven. Vi skal i foråret igang med vores meget lille frimærke af en have. Jeg lod stå til sidste år, da vi byggede, så iår skal der slides.
  Blog-hilsen Skipper

  SvarSlet
 12. Hej Gitte. Sikke en dejlig julegave. Jeg glæder mig rigtig meget til at følge med i alle planerne. Noget, jeg synes, er rigtig svært, er at få haven til at være harmonisk med huset, det kræver noget kreativitet. Jeg bruger rigtig meget energi på at forestille mig tingene og er tit i tvivl. Jeg synes, du er rigtig heldig at få proffessionelle øjne på jeres have. Jeg kan godt forstå, at du næsten ikke kan vente med at komme igang!

  SvarSlet
 13. Kære Gitte
  Mange tak for brevet. Jeg glæder mig til at jeg skal forspire og plante her til foråret.

  Amaryllis er meget smuk, og den hvide er meget passende til årsskiftet. Nu vil man jo gerne have noget som ikke er højrødt. Eller sådan har jeg det i hvert fald. Hver ting til sin tid.

  Gaven er også en rigtig god ide. Man tror jo at man selv har ideer, men som selv hr. Dalby har fortalt flere gange, er det altså ikke nogen tosset ide at få professionel hjælp. Det ser fint ud på tegningen. Godt du kunne overbevise manden om at det var en god gave. ;)


  Held og lykke med alle de nye haveplaner.

  SvarSlet
 14. Uha, Gitte, det var en god idé med et besøg af havearkitekten!! Sikkert meget berigende og lærerigt.
  Velkommen til min blog - jeg ffølger med her også, og glæder mig til 2012!!
  Hej fra Line

  SvarSlet
 15. Det er en rigtig god idé at få andre til at se på ens have. Der kommer altid nogle andre ting ud af det, end man selv havde forestillet sig.
  Jeg glæder mig meget til at se hvordan det bliver.
  Smuk amaryllis i øvrigt :)

  SvarSlet
 16. Tusinde tak for alle kommentarer :-)

  Jeg skal nok anmelde bøgerne, når jeg har læst dem.

  Der er arbejde til flere år i have skitsen, så nu må vi se, hvor vi vælger at begynde....

  SvarSlet
 17. Kære Gitte. Sikken dog en spændende julegave du fik der. Tror også det er givet godt ud. De kan altså se noget vi andre ikke kan. Måske jeg skulle ønske mig det til min fødselsdag.

  Og så også spændende bøger. Du har også været heldig med julegaver kan jeg se:)

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 18. Ciao, da quello che vedo hai un bellissimo giardino!! Complimenti!

  Seguirò questo blog con piacere!

  Saluti!

  SvarSlet
 19. Meget smuk amaryllis og det bliver spændende at følge din have fremover
  Godt nytår
  Annette

  SvarSlet
 20. Lise Lotte & Annette - Tak og i lige måde :-)

  Pontos - Mi fa felice che ti piace il mio blog. Benvenuto come follower.

  SvarSlet
 21. Ikke dårlig julegave ;-)

  Det var da et fantastisk bed, du viser billede af - ummm....

  Kh. Marlene

  SvarSlet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...