mandag den 19. december 2011

Stuegran

I år har jeg købt en lille stuegran Araucaria heterophylla.  Jeg har ikke før lagt mærke til denne skønne plante i butikkerne.

I naturen vokser den kun på Norfolk Island, imellem Australien og New Zealand, hvor den kan blive over 50 meter høj. Stuegran tåler ikke frost, men kan stå inde hele året. Jeg tror dog, at jeg vil sætte den ud i en krukke til sommer.Jeg synes, den har en meget smuk grøn farve og nogle søde nåle. Jeg har dekoreret den med stjerner, jeg har lavet af gavebånd.


På det første billede kan I skimte en hæklet uldplaid. Den har, som en af meget få ting, fulgt mig siden jeg var barn. Min farmor lavede pakkekalendere til alle os børnebørn. Et år var der b.la. hæklede lapper i pakkekalendergaverne. Efter jul syede min farmor lapperne sammen til et sengetæppe til min dukkeseng. Årene efter fik jeg flere og flere lapper, og til sidst havde jeg til et helt voksen sengetæppe/plaid. Den er derfor et skønt minde om min farmor og mine barndoms julemåneder.

I år har jeg hængt en del af mit juletræspynt op på min fil de fer tavle. Da jeg synes, at det er en skam, at det kun lige er fremme, mens juletræet står i stuen.Opdateret december 2012: Klik her hvis du vil se hvor stor den lille stuegran er blevet, og hvordan jeg har pyntet den i år.12 kommentarer:

 1. Sådan en har jeg også købt i år :) Da jeg så den, mindede den mig ret meget om vores Abernes skræk i haven, så sådan en måtte jeg have. Efter jeg kom hjem, fandt jeg ud af at det da også er en Araucaria - så jeg var ikke helt galt på den, for en gangs skyld. Heldigvis stikker den ikke helt så meget :)

  Jeg håber jeg kan holde den i live....

  Og glædelig jul til dig, Gitte og hele din familie.

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 2. Din stuegran er meget smuk med det lilla pynt på.
  Din plaid er vældig fin og med en god historie. Dejligt at have sådan et minde fra farmor.

  SvarSlet
 3. Hallo Gitte,
  You bought yourself a lovely Araucaria and the decoration is gorgeous. Have a lovely christmas and a healthy 2012.
  gr. Marijke

  SvarSlet
 4. Det var dog en rigtig sød stuegran, sådan en gad jeg da godt eje.

  Også en rigtig sød historie om din farmor og lapperne, smukt minde.

  Smart idé med juletræspynten, og det kommer fra en som ellers ikke er så pjattet med julepynt - men den her køber jeg ;o)

  SvarSlet
 5. Det er et rigtig sødt træ og så er det faktisk sådan lidt smart også, ikk´.
  Smukt med de lilla stjerner, du er fingernem ;o)
  Super sød idé at dekorere fil de fer tavlen med julekrams og der er nogle rigtig fine ting imellem.
  Idag rendte jeg på de meste cute lilla cupcakes ophæng i Kvickly - jeg styrede mig og lod dem blive i butikken........men jeg tænker lidt på dem, de ville jo være en sød dekoration på alle årstider.
  Dejlig historie og minde der er i din plaid, pas godt på den.
  Glædelig jul Dorthe.
  Kh Helle

  SvarSlet
 6. Stuegran er en rigtig gammel stueplante, som ikke kræver ret meget lys og varme, som man havde i kakkelovnens tid med de små vinduer. Granen stod ofte stod på en piedestal i nærheden af et vindue, altså ikke direkte sol.
  Har haft en i mange år, men radiator-varme er ikke dens livret.
  Kan blive meterhøj.
  Anne Marie

  SvarSlet
 7. Jeg har også købt en stuegran i år - en lille én til 45 kr. Den har næsten fordoblet sin højde og er rigtig flot synes jeg.
  Jeg fik at vide at den bare skulle passes som en almindelig stueplante, men at den godt kunne tåle at udtørre en smule.

  SvarSlet
 8. Sådan et fint lille træ havde jeg sidste år. Af en eller anden grund kunne jeg ikke vande det. Det ville slet ikke tage vand til sig, så fornøjelsen blev ikke så lang.

  Det er en god ide med julestadsen ophængt på denne måde.

  .... nå, men jeg iler igen. Jeg skal vist have sendt lidt ud til dig ;)

  SvarSlet
 9. Sikke et sødt træ. Det gad jeg også godt eje. Jeg har ikke set det nogen steder i butikkerne? Jeg kan også rigtig godt lide historien om din farmors lapper. Det er et dejligt minde. Rigtig god jul og god fornøjelse med at pynte juletræet!

  SvarSlet
 10. Tusinde tak for jeres kommentarer. :-)

  Jeg vil lige ønske glædelig jul til jer, der ikke når at komme forbi mere inden jul.

  @Anne Mette – Tak. Ja, heldigvis har den dejligt bløde nåle. Selvfølgelig lykkes det os, at holde liv i dem, hvis vi følger alle de gode råd :-)

  @Lisbeth – Mange tak :-)

  @Marijke – Thank you. I wish you a merry christmas and a happy 2012 too.

  @Fru Friis – Tak. Har du spottet de små frøer mellem julepynten?

  @Helle – Hvor er du dygtig… jeg kunne nok ikke gå forbi noget der var søgt og lilla. Håber ikke at du er alt for julestresset Helle…. nu hedder jeg Gitte ;-)

  @Anne Marie – Tusinde tak for informationen. Jeg må sørge for, at den ikke står for tær på varmen.

  @Lene – Tak for information om pasning. Hvis den allerede er blevet dobbelt så stor, så må du da have check på pasningen. Jeg syntes ikke, at min er vokset, de par uger jeg har haft den.

  @Diane – Øv med din stuegran. Tusinde tak for hurtig ekspedition. Jeg glæder mig til, at hente pakken i morgen. Jeg skal bruge den største ’ting’ til mandelgave.

  @Birgitte – Tak, den står på juletræspyntning i morgen og jeg glæder mig.

  SvarSlet
 11. Hej Gitte
  et smukt juletræ du har fået lavet, kan du og din familie have en rigtig glædelig jul og godt nytår..

  SvarSlet
 12. C' est vrai qu' il est très beau, je ne sais pas s' il est rustique ?

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...