torsdag den 18. april 2013

Erantis kimplanter

 
Erantis Eranthis hyemalis

For nogle år siden samlede jeg en masse erantis frø i min have og hos familier og venner. De blev straks sået under vores hæk, hvor der ikke i forvejen voksede erantis og jeg så frem til et smukt gult erantis tæppe.

Året efter kunne jeg konstatere, at der ikke var kommet nogle erantis under hækken, men kun en masse 'ukrudt', som jeg lugede væk.

Sidste år i slutningen af april opdagede jeg 'ukrudt', magen til det jeg året før havde luget væk under hækken, tæt på alle mine erantis og så kunne jeg lægge to og to sammen....

Erantis kimplanter nederst på billedet

Lidt ærgerligt at jeg havde luget alle de små erantis kimplanter væk - man lærer så længe man lever.

Der er først 2. år efter såning at bladene ligner rigtige erantis blade og erantis blomstrer før 4. år efter frøene er sået, så det er med at have tålmodighed :-)

Erantis

Erantis frø er modne i slutningen af maj, billedet af erantis frø er fra den 23. maj sidste år.

Erantis frø

20 kommentarer:

 1. Passer lige til mit temperament, at man ikke skal luge for meget :)

  SvarSlet
 2. Hej Gitte,
  Tak for info.
  jeg har også luget de små kimplanter væk.
  I år lader jeg dem så stå.
  Så kan der kom endnu flere gule skønheder hos os.

  SvarSlet
 3. Så det tog dig 5 år :) Vi har en nabo der har gjort det i, efterhånden, mange år. Det er fantastisk. Vi kan se det fra køkkenvinduet, så ved man at det er forår. I år fik vi det dobbelt, de nåede lige at springe ud, så kom der sne, der lå i to uger. De overlevede heldigvis og blomstrede et par uger efter.

  SvarSlet
 4. Se de kimplanter har jeg mange af i min have, jeg har spekuleret på, hvad det var, for jeg var overbevist om, at det ikke var ukrudt. Nu er jeg meget klogere, tak for info. Jeg skulle netop til at luge der i morgen :)

  SvarSlet
 5. Hej Gitte
  Hvor har jeg luget mange kimplanter væk - tak for info. nu ved jeg hvad det er, så jeg må lade være med at gå så "hårdt til den". Jeg har i øvrigt godt gang i "alle" frøene du sendte mig - med undtagelse af Black Knight, er det ikke pudsigt, det var den der startede "det hele" men sådan er livet ;0)
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 6. Ja man skal være forsigtig med at luge for meget, hvis man da ellers vil have flere frøplanter. Men godt at du opdagede det, så du kan få nogle flere erantis.

  SvarSlet
 7. Jeg læste heldigvis om erantis i Havenyts nyhedsbrev for mange år siden. Og da vi overtog vores have - på det tidspunkt en brakmark med selvsåede træer og menneskeædende brændenælder - plantede jeg nogle erantis fra potter hist og her. Nu - 9 år efter - er der rigtig mange erantis - og de er simpelthen som solens sjæl :-)
  Mange hilsener, Karen

  SvarSlet
 8. Fire ÅR? Hvem har dog tid til at vente på det! Her i haven deler jeg rodstykkerne hvert år. Det vil sige, det gjorde jeg sidste år og i år med - men jeg tror, at det virker! Hvorom alt er, smukke billeder. De ofte lidt oversete erantis er jo ganske yndige sådan helt tæt på ...
  Kh Mathias

  SvarSlet
 9. Jeg slår mine med græsslåmaskinen, så spreder frøene sig og sår sig hist og pist. Jeg har mange erantis i min have, men jeg luger jo heller ikke så meget.
  I øvrigt flotte billeder!

  SvarSlet
 10. Jeg har i nogle år taget frø fra erantis og proppet ned forskellige steder i græsset, så om nogle år er der forhåbentlig flere gule plamager rundt om
  Men hold du nu fingrene fra kimplanterne fremover - godt du opdagede det endelig, så du ikke blev ved at luge dem væk de næste mange år også

  SvarSlet
 11. Og iøvrigt - hvor ER det nogle SINDSYGT gode billeder af erantis du har taget - det er sådan jeg drømmer om at fotografere en dag

  SvarSlet
 12. Hej Gitte. Det var da godt at du fandt ud af at det var følingen, så de blev reddet! Jeg synes også dine billeder er supergode,

  SvarSlet
 13. You are a marvelous gardener. Growing from seeds requires a lot of knowledge and care.

  SvarSlet
 14. Vi lærer :) Noen ganger på den harde måten.. Utrolig lekre bilder! God helg :)

  SvarSlet
 15. Så vackra bilder! Man lär sig av sina misstag...hoppas de nu fröar av sig.

  SvarSlet
 16. absolutely beautiful macro shots!

  SvarSlet
 17. Beautiful yellow flower.
  Thank you for your participation.

  SvarSlet
 18. For en spennende hage du har!

  SvarSlet
 19. Fantastic macro's and beautiful flowers. Thanks so much for sharing again with Today's Flowers :)

  SvarSlet
 20. Tusinde tak for alle jeres dejlige kommentarer :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...