torsdag den 2. april 2015

Let it Grow, Let it Grow

.. går jeg og synger, og det ser ud som om det virker.

Vindueskarmene er igen fyldt med såbakker og kimplaner/småplanter - 35 forskellige slags frø har jeg sået indtil nu. På fanen 'Frø sået i 2015' kan I se, hvilke frø jeg har sået.


I mandags fik jeg priklet de første planter, og mine ambitioner er at nå at prikle resten, af den der trænger til mere plads, her i påskeferien.

I mange år satte jeg de indendørs så-potterne ind i en frysepose med huller, indtil frøene spirede. Det har jeg ikke gjort de sidste to år, og har nu ikke problemer med mug osv. i så bakken.

Rød kvan Angelica gigas (sået september 2014), Prydtobak Nicotiana x sanderae Lime Green, Paletblad Coleus, Lyserød Røllike Achillea millefolium.

En af de mest grokraftige sommerblomster jeg kender, er den lyserøde pileurt Persicaria orientalis som på engelsk har navnet 'Kiss me over the garden gate'. Navnet henviser til, at planter kan nå at blive helt op til to meget høj. Der er kun 30 timer mellem nedenstående billeder, som I kan se er det en plante med fart på. Jeg har skrevet om planten her.

'Kiss me over the garden gate' kimplanter 31.3.2015
  
'Kiss me over the garden gate' kimplanter 1.4.2015

Purpur solhat  Echinacea purpurea kimplanter

Den mørkløvet vilde kørvel Anthricus sylvestris 'Ravenswing' såede jeg i september 2014. I starten af marts tog jeg såpotten ind i stuen, så der kom gang i spiringen.


 
Vild Kørvel Anthricus sylvestris 'Ravenswing'

Jeg har store forventninger til at mine have i år bliver ekstra blomsterrig og frodig, med alle de dejlige planter jeg har sået :-)

12 kommentarer:

 1. Kære Gitte
  Du kan vist få alt til at gro....
  Dejligt!
  God Påske!
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Det prøver jeg i hvert fald på ;-)
   Tak i lige måde Jette!

   Slet
 2. Tillykke med dine grønne fingre, dejligt at se de små planter et godt tegn på liv....god Påske. Hilsen Grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, småplanterne er et dejligt syn og det er skønt hver morgen tjekke at om der er nyt liv i såbakkerne.
   Tak og i lige måde Grethe!

   Slet
 3. Sikke mange spirer, der bliver dejlig meget prikle arbejde og forhåbentlig en masse fine blomster til sommer.
  Jeg plejer også at så lidt sommer blomster og krydderurter i vinduskarmen, men i år har det grebet om sig, bla. også fordi jeg vil anlægge nyt staudebed og tænkte at jeg kunne så nogle af stauderne. Jeg skal derfor både så stauder, sommerblomster, lidt grøntsager og nogle krydderurter i år, og så løber jeg vidst tør for plads i vindueskarmen, ved du om jeg kan så det hele i drivhuset nu uden først at starte inde, eller bliver det mon for koldt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært at komme med et præcist svar, da jeg ikke ved hvilke planter du skal så. Læs bag på frøposerne og Google dig frem.
   Generelt kan man sige, at de blomster og krydderurter der kan tåle frost og overlever en dansk vinter, kan sås i drivhuset nu. Stauder og to årige har bedst af at blive sået udendørs, da mange af dem kræver en kuldeperiode for at spire. De sommerblomster der ikke kræver forspiring (ikke har en lang udviklingstid) og kan tåle lidt frost, kan sås direkte på voksestedet.
   Det må være skønt at have et drivhus :-).

   Slet
  2. Tak for dit svar, ved godt at det var lidt svært at svare sådan generelt for alle frø, kom bare til at se at du såede alle dine inde og så blev jeg lidt i tvivl.
   Mine stauder frø er kulde påvirket, så dem sår jeg ude som planlagt og så starter jeg sommerblomsterne op inde, så de kan komme igang lidt hurtigere, og så krydser jeg ellers alt hvad jeg har der kan krydses, og håber på det bedste.

   Slet
 4. Hej Gitte!
  Hvor er de lækre alle de små nye spirer, jeg har sået ganske lidt i drivhuset, kan mærke at det er god beskæftigelse og dejlige forventninger. Og den med gødningen kan jeg snildt sætte mig ind i for i år er det første gang haven har fået en gang gødning og kalk.
  Rigtig god fornøjelse med alle dine små!
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette, Det er vidunderligt at gå og nusse om de små spirer. :-)

   Slet
 5. Very beautiful photos ... the life begin !!! Kiss Gitte :-)

  SvarSlet
 6. Hej Gitte.Du har da godt nok gået all in med frøsåning.........................har slet ikke plads til så meget i min have.
  Men har da fået sået en del............også de fleste af de frø jeg vandt hos dig.
  Det er et stort priklearbejde.Men har plantet lidt forskudt,så nu må vi se.
  Men smukt bliver det til sommer når det hele blomstre.
  Fortsat god påske knus Jette

  SvarSlet
 7. Je comprends tout à fait la joie que tu ressens ! C'est un miracle que de si petites graines produisent une telle quantité de floraisons dans nos jardins. Et cela me remplit de reconnaissance pour la Nature ! Belle semaine à toi Gitte !

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...