mandag den 11. april 2016

Frøformering - gode råd og en advarsel

Planterne i dette indlæg er alle fra dette års forkultivering. Under fanen 'Frø sået i 2016' kan I se hvad og hvornår jeg har sået.

Høst og byt frø
Den vigtigste parameter for at få succes med frøformering er spiredygtige frø - det har jeg tidligere skrevet om her. Jeg har størst succes med frø jeg selv høster, bytter mig til eller fået af havevenner.
Der er flere Facebook grupper der har frøbytte som tema og flere private sælger billige frø på f.eks. DBA. Jeg vil også nævne det gode initiativ MellemHaver.dk hvor man kan købe, sælge og bytte sig til have relateret ting og sager.

Indlæg om frøformering af hosta - klik her.

Hosta frøplanter


Så ikke for tæt og ikke for mange frø
Hvor mange år kan man begå den samme fejl - åbenbart mange!

I bakken til venstre er det tydeligt, at jeg har sået alt, alt for mange frø.

Bakkestjerne Erigeron karvinskianus 'Profusion' og Smaltråle Erigeron annuus

Opbevaring af frø
Blomsterfrø skal opbevares køligt for at bevare spireevnen. Jeg er begyndt at opbevare alle frø i enten køleskab, fryser eller udendørs i plastbeholder.
I august 2015 lagde jeg min ny høstede frø fra grøn kvan i fryseren og tog den først op i februar, hvor de blev sået.

Husk af frø skal være helt tørre inden de lægges køligt.

Grøn kvan Angelica archangelica

Advarsel - brug ikke potter af avispapir
Det er meget populært at lave sine egne plantepotter af avispapir m.m. med en PotMaker. Jeg kan godt lide genbrugstanken og har også prøvet det en sæson, men synes der er mange ulemper ved de hjemmelavede papirpotter. Potterne holder ikke på fugten, rødderne gror ind i nabo potterne og sidste og absolut værst, så har jeg efterfølgende fundet ud af, at der er mange problematiske stoffer og kemikalier i avispapir m.m. der ikke er Svanemærket (tror ikke der er findes Svanemærket avispapir?).

Ud over plastpotter anvender jeg halve mælkekartoner som plantepotter.

Jeg sår altid lathyrus og cosmos i mælkekartoner (putter 2-3 frø i hver) da de er gode 'root trainers'. Planterne er lette af få ud af kartonen, da man bare kan rive den i stykker.

Cosmos sået i sidste weekend. Når frøene spirer sætter jeg potterne udendørs under glas.

Indrømmet - mælkekartonerne er ikke kønne, men jeg kan godt leve med dem. For nogle år siden hyggede min datter sig med at pimpe mine mælkekarton potter :-)Dække med plast og få mug!
De sidste to år har jeg ikke dækket de indendørs såpotter med plast (frysepose med huller). Jeg har ikke oplevet et ringere resultat, men har til gengæld konstateret at jeg får mindre mug og råd. Når man ikke dækker potterne skal man holde godt øje med om jorden altid er fugtig, og før kimplanterne viser sig, skal potterne helst ikke stå direkte i sollys.

For at minimere mængden af mug kan man også strø lidt vermiculite på jorden.Paletblad Coleus
Dokumenter
Jeg har haft stor glæde af at nedskrive hvornår og hvordan jeg sår og dokumentere planternes udvikling med foto.


Kinesisk mynte Perilla frutescens

The Seed Site
Hvis I ikke kender den engelsk hjemmeside The Seed Site, så kan jeg varmt anbefale et besøg. På siden kan man finde en masse nyttig information om frøformering og man kan bl.a.se billeder af frøstande, frø og kimplanter for imponerende mange planter.


Purpursolhat 'Magnus' , Trommestikker Craspedia 'Billy buttons' , Hjertespand Leonurus japonicus 'Alba'  og Scabiose Scabiosa atropurpurea 'Chile Black'

30 kommentarer:

 1. Hvor har du mange gode betragtninger. Jeg deler lige din side på FB. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for din kommentar og deling Jette :-)

   Slet
 2. Rigtig god læsning, selvom jeg kun sår lidt selv, er der lærerige ting, især det med plastikposen.
  Tak for det.

  SvarSlet
 3. Hej Gitte

  En fin og grundig gennemgang - tak for det:)

  Ha en dejlig dag - her skinner solen:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Karsten og ja vi har haft nogle skønne forårsdage :-)

   Slet
 4. Hej Gitte.Tak for god information ang. såning.Har gang i mange frø lige nu.
  Så nu skal der snart prikles ud.Dejligt selv at så sine egne blomster.
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Jette :-) Jeg havde store prikle dag i mandags, så nu kniber det med pladsen i vindueskarmene.

   Slet
 5. Åh, hvor ville jeg gerne være lige så struktureret og systematisk! Jeg glemmer altid hvornår jeg såede hvad...og selv om jeg har læst på lektien om spireforhold/behandling af frøene, så ender jeg alligevel med bare at få dem i jorden på samme vis. Jeg har dog med stort held forsøgt mig med at så i ren vermecilite - stor succes! Jeg er ofte hjemmefra i flere dage i træk hvor de små må passe sig selv, og der har jeg ofte overvandet - med mug og råddenskab til følge! Af samme grund har jeg droppet avispotter og tørvepotter... Tak for informativt indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar Henrik. Meget interessant at man kan så direkte i vermiculite. Det er en god løsning, hvis man ikke kan være over bakkerne hver dag, men nok ikke en billig løsning?

   Slet
 6. Tak for dine nyttige tips. Jeg fjernede straks plasticposerne fra mine kasser. Jeg synes nemlig altid, der kommer mug under dem.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 7. Rigtig dejligt at lære af dine nyttige erfaringer. Jeg vil bla. turde nu at sætte mine cosmos ned i drivhuset for det kniber gevaldigt med pladsen i vindueskarmen. Og så vil jeg tjekke dine links, tak for dem også. Det er bestemt en af forårets største fornøjelser selv at så og se det gro :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med den manglende plads i vindueskarmen, kan jeg nikke genkendende til :-) Jeg synes cosmos hurtigt bliver ranglet, hvis de står indendørs.

   Slet
 8. Hei!
  Nyttig og spennende lesning. Takk! Har begynt å notere ned når jeg sår. Nå står det masse ferdigprikla planter i drivhuset og mange frøplanter inne som venter på å bli prikla.
  Dette er himla morsomt.
  God kveld! Anne

  SvarSlet
 9. Flott innlegg, her var det mye nyttig lesing! Ha en fin aprilkveld! hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Anne-Kristin - du må også have en dejlig aften!

   Slet
 10. J'adore voir tes plateaux de semis ! Ce vert si tendre des jeunes pousses m'émerveille toujours. Et tu donnes de précieux conseils! Belle semaine à toi Gitte !

  SvarSlet
  Svar
  1. Merci Marie - yes it's so wonderful to see all the green seedlings.

   Slet
 11. Som talt ud af min mund, bort set fra den med plast. Jeg dækker med husholdnings film, frem til spiring, og det virker - ingen råd her ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din information Susanne og heldigt for dig at du ikke får råd!

   Slet
 12. Du må gerne lave flere indlæg som disse, meget inspirerende. Men sig mig, hvor megen (bar) jord har du? ������

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Tina :-) Der er 'desværre' mange stauder der ikke lever evigt i min lerjord, så der er altid plads til lidt nyt!

   Slet
 13. Interessant læsning Gitte. Jeg dækker med plast indtil spirerne er kommet op, derefter tager jeg plasten af. Jeg bruger vermiculite som suger fugt fra jordoverfladen, det synes jeg fungerer godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lisbeth :-) Jeg har også brugt vermiculite nogle år, og det fungere fint.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...