onsdag den 16. maj 2012

Buksbom

For nogle uger side købte jeg tre nye buksbom kugler Buxus sempervirens, til at stå ved carport stolperne.

De pynter virkelig, men var det nu klogt at købe buksbom?

Jeg synes ikke, jeg har hørt andet end buksbom svampesyge skræk historier, efter jeg har købt dem. Nogle fraråder ligefrem, at man køber nye buksbom.

Jeg har hele tiden været bekendt med buksbom svampesygen Cylindrocladium buxicol, men regnede ikke med, at det var så alvorligt, når man kan købe buksbom i snart ethvert supermarked.

Jeg har fundet en god artikel om buksbom syge på  Haveselskabets hjemmeside - klik her. Det er ikke alle buksbom sorter, der er lige modtagelige overfor svampesygen. De mindst modtagelige er de småbladede sorter Buxus microphylla 'Faulkner' og Buxus microphylla 'Herrenhausen'.

Jeg har endnu ikke set disse sorter i handlen, kun på et par webbutikker. Det undrer mig, at producenterne ikke satser på disse sorter, men det kræver jo også, at der er en efterspørgsel.

Sidst jeg var på planteskole, så jeg et godt alternativ til buksom kugler - Buksbombladet Kristtorn Ilex crenata. De minder, som navnet antyder, meget om buksbom. De var noget dyrere end buksbom og ikke så tætte, men havde måske været en bedre investering på den lange bane.

16 kommentarer:

 1. Det ser dejligt ud. Smukt og enkelt.
  Jeg tror ikke at man skal være så bange for at købe buksbom, såfremt man køber de danske. Holland og england er voldsomt plaget af Cylindrocladium, så man bør måske bare undgå at købe planter der er importeret derfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karina - Jeg ved ikke om dem jeg har købt er danske, men jeg vil fremover kigge efter de danske :-)

   Slet
 2. Don't be afraid. I have a hedge of the buxus 1.50 meter. Never had any problems with it. When they are in pots people forget often to water them and they need fertilazion to keep them in health. Most important is to find a good nursery. It maybe cost you more to buy the buxus but they are most of the time healthier.
  Have a great weekend Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you Marijke - I will remember to feed and wather them :-)

   Slet
 3. Jeg håber ikke du får sygdom i dine nye planter, for det ser da bare rigtig godt ud som de står der i de store krukker :)
  Jeg har en del buksbom i haven, så jeg håber heller ikke der er noget i alle de skrækhistorier...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bettina - De ser meget sunde ud, så jeg håber heller ikke, at de er smittet :-)

   Slet
 4. Krydser fingre for, at de ikke får buksbom syge. Det ser nemlig fint ud med sådan et par stykker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth - Ja, der er uundværlige i haven :-)

   Slet
 5. Hej Gitte :o)
  Det ville være rigtigt surt at få den slags sygdomme ind i haven. Jeg må indrømme at jeg ikke har turde at købe en eneste her på det sidste. Ville være så brandærgerligt at skulle grave den ene smittede op efter den anden, de koster jo en formue. Jeg er gået over til at bruge liguster i stedet for, det skal godt nok klippes lidt oftere men den er driftsikker:O)
  Men mon ikke jeg hopper ud i det og køber nogle småbladet Faulkner ;O) Man må jo leve livet farligt ;D
  Kh Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marlene - Jeg kan godt forstå, at du er lidt bange, når du har mange i haven :-)

   Slet
 6. .....krydser fingre for dine nye smukke kugler. De er bare ikke til at undvære. Desværre kender jeg et par skykker der har været ramt både her og i Sverige.......det er sørgeligt når det sker. Ilex er fantastisk - har selv købt et par kuglæe og på afstand kan man faktisk ikke se forskel - de et lidt mere stive i væksten men smukke ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Dorthe - På afstand troede jeg også, at Ilex kuglerne var buksbom :-)

   Slet
 7. Hej Gitte.Smukke buskbon-kugler.Her selv mange,og er ikke så bange for sygdom.
  Elsker at klippe dem i facon.Knus Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette - Så har du måske nogle gode tricks til, hvordan man klipper dem, så de forbliver runde?

   Slet
 8. Hej Gitte. Det ser godt ud med buksbomkuglerne ved stolperne. Jeg tror måske ikke svampesygdommen er helt så udbredt. Men måske skal du holde øje med dem, det er vist noget med, at hvis stænglerne bliver brune, så skal man være på vagt, det synes jeg, jeg harlæst et sted. Du ønskes i hvert fald al mulig held og lykke med dine fine nyindkøb.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte - Det kan godt være at skrækhistorierne er overdrevet - det håber jeg :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...