mandag den 17. oktober 2016

Stolt kavaler - den bedste sommerblomst?

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus er en uundværlig sommerblomst i haven.

I år har jeg fire forskellige stolte kavalerer i haven:

Den hvide 'Purity', den lyserøde dobbelte 'Double click Pink', den hvide / lyserøde 'Sweet Sixteen' og til sidst den lille lysegule 'Xanthos'.


Jeg tror ikke der findes mange sommerblomster, der har så mange gode egenskaber som sommerblomsten stolt kavaler Cosmos bipinnatus har:

 • Let at frøformere. Jeg sår altid stolt kavaler omkring 1. april. Jeg sår i mælkekartoner, jeg har klippet over på midten - tre frø i hver karton og sætter dem indendørs i vindueskarmen. Når frøene spirer, sætter jeg dem beskyttet udendørs under glas, indtil faren for frost er forbi. Planterne udplantes individuelt. Stolt kavaler kan også sås direkte på friland i april. • Blomstrer overdådigt fra juli til den første frost sætter en stopper for festen. Jeg fjerner de afblomstrede blomster, så planterne er pæne og danner nye blomster.
Stolt kavaler 'Double click Pink' og orientalsk pileurt Persicaria orientalis 'Kiss me over the garden gate'

 • Får ikke grimme blade i efteråret eller ved vandmangel i tørre perioder.

 • Findes i mange forskellige farver og højder
 • Giver god højde og fylde i bedene og er god til at dække bare steder i bedene
 • God i buketter - holder sig pæn i vase i ca. 4 dage

 • Tiltrækker nyttige insekter
 • Selvsåning er ikke et problem

Sidst men ikke mindst:
 • Bliver ikke spist af dræbersnegle. Jeg har dog oplevet at nogle planter bliver angrebet af bladlus.


Den lysegule stolt kavaler 'Xanthos' er ny i haven i år. Blomsterne er mindre end de andre cosmos blomster og planterne er i et godt gødet bed blevet 60 - 80 cm høje.

Xanthos

Den hvide 'Purity' er den mest blomsterrige. Der er to planter på billedet herunder og den højeste er blevet højere end hegnet - hele 170 cm . Bedet her har fået tilført kompost i foråret. Nederst i billedet kan I se den lysegule 'Xanthos'. Stolt kavaler skal, som andre sommerblomster, placeres et solrigt sted i haven.

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus 'Purity'
Jeg har været lidt for ivrig med saksen i år, så der er ikke mange modne (tørre og brune) frøstande på mine planter.

De sorte aflange Stolt kavaler frø

11 kommentarer:

 1. Jeg sår også altid en masse cosmos, flere forskellige. Har også haft den gule for første gang i år. Min erfaring er også at den hvide er den der blomstrer mest og længst. De trives godt i min sandede jord, og de blomster i månedsvis. Helt uundværlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Gitte cosmos er helt uundværlige. De trives heldigvis også godt i min lerjord :-)

   Slet
 2. Tak for kursus i såning af den, det er en skøn blomst.

  SvarSlet
 3. Hei! Vet du hva? I våres sådde jeg mange forskjellige, men de spirte ikke.Dessverre. Det har vært et savn og det blir anda tydligere når jeg ser dine bilder. Prøver på nytt til våren.
  God kveld! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da ærgerligt Anne. Jeg har kun oplevet, at frø der har ligget i flere år ikke vil spire. Normalt synes jeg, at stolt kavaler har en meget høj spire procent.

   Slet
 4. Cosmos er en af de nemmeste og tak for du mindede os om den. Det første år jeg havde min kolonihave fik den lov til at fylde de tomme bede ud. I år havde jeg slet ikke tænkt på den før jeg savnede den. Så til næste år bliver den en del af min have igen. Den er også så nem i krukker :o)
  Masser af havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Cosmos er must have hvert år i min have. Jeg har aldrig prøvet at dyrke cosmos i krukker. Jeg kan forestille mig, at de bliver ekstra store i en krukke.

   Slet
 5. Hej Gitte!
  Har sått dem för första gången i år, och de blev riktigt fina. Får leta efter en kortare variant till nästa år, då de blev väldigt höga. Men mycket vackra.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 6. Ja, denne fortjener virkelig en hyllest! Vakkert innlegg.
  Jeg har også forsøkt Xanthos i år. Søt i potter. Men neste år vet jeg at jeg skal ha den i Måneskinnsbedet :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...