mandag den 1. oktober 2012

Høstanemoner

En af de skønneste efterårsstauder er høstanemonen Anemone hupehensis der både fås i lyserød og hvid.

De lyserøde høstanemoner er nu færdige med at blomstrer, men de hvide høstanemoner står i efterårs månederne på smukkeste vis og pryder det hvide bed.


I øverste venstre hjørne kan I se mine 'forlorne' høstanemoner  - hvid stolt kavaler Cosmos bipinnatus :-)

Kronbladene er så hvide som nyfalden sne.

Det eneste 'problem' ved den sene blomstring er at frøene ikke hvert år når at modne.

Sidste år høstede jeg frø fra de lyserøde høstanemoner. Frøene er de små sorte prikker på 'vattotterne'. Når man skal så frøene er det lettest at rive i 'vattet' i små totter og fordele det i såbakke eller såbed. Hvis ikke frøene sås når de er nyhøstede , skal de lægges køligt i køleskab.

Høstanemone frø

37 kommentarer:

 1. De er SÅ smukke. Jeg tænkte lige på noget med de der frø. Mine høstanemoner laver helt vildt mange skud, som jeg planter rundt omkring. Jeg har til gengæld ikke set nogen af de der vattotter med frø, er det en speciel art?

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ikke det er en speciel høstanemone art, der har de frøstande. Frøstandene 'svulmer' først op og ligner dem på billedet, når de er godt modne og tørre.

   Slet
 2. Jeg har kun de lyserøde og Whirlwind, men jeg skal vist også have fat i den der, den er meget smuk. Whirlwind er for længst afblomstret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har længe haft et godt øje til Whirlwind, de er meget, meget smukke Lisbeth :-)

   Slet
 3. Hej
  Smukke hvide anemoner.
  I søndags købte jeg dem.
  De har længe stået på ønskelisten.
  Dejlige billeder du har taget.
  Så sarte og yndefulde men lyser op her i Oktober.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillykke med dit køb Anne. Håber de vil trives hos dig. Jeg kan se, at der er flere der har problemer med de hvide høstanemoner.

   Slet
 4. Nøøøøj så fine de er.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
 5. nå sådan ser frøene ud på den - ja det kan være lidt svært, jeg har høstet visne hoveder af Cosmos..... men jeg ved ikke hvad der er frø..... måske sår jeg bare hele hovedet til foråret :)))))))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er tit noget lettere at finde ud af hvad der er frø, hvis man tager hele frøstanden ind i varmen og lader den tørre godt.
   Cosmos frø er lange, smalle og let buede. Det vil helt sikkert virke, hvis du nulrer frøstanden ud i bedet til foråret :-)

   Slet
 6. Som froskeegg i bomull :) Blomsten er nydelig og kan jo klart lyse opp i den mest regntunge høsthage :) Ha en flott uke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Ranten blomster der lyser op er altid et hit her om efteråret :-)

   Slet
 7. Hej Gite.Hvor er de smukke dine hvide høstanemoner.Har kun den rosa,men skal helt klart have den hvide også.Især når den blomstre senera.
  Godnat herfra Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. dHej Jette. Ja, Det er dejligt at have blomster, der er så pæne på denne årstid :-)

   Slet
 8. Hej Gitte..
  Hvad stiller du så op med frøene fra høstanemonerne? Sår du dem inde eller ude eller hvad gør du? Jeg har aldrig prøvet dem før!

  VH

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elvira. Jeg prøvede at så høstanemone frøene indendørs i foråret. De spirede fint, men noget gik galt (nok rodhalsråd), så jeg fik desværre ikke planter ud af det.
   Man kan helt sikkert også så dem udendørs her i efteråret.

   Slet
 9. Så flotte dine hvite høstanemoner er!

  SvarSlet
 10. Jeg har cirklet udenom dit indlæg, kunne jo se det handlede om smukke hvide høstanemoner.... Lider af en smule præstationsangst, for jeg vil elske at have hvide høstanemoner men de vil åbenbart ikke trives hos mig. Har plantet både efterår og forår og begge er forsvundet den efterflg. vinter, hvorimod de lyserøde stortrives og skal holdes tilbage med hård hånd. Meget underligt!! Til gengæld kan jeg finde ud af at have sommeranemoner som ligner, men blot blomstrer tidligt.

  Det var nu godt nok jeg kom ind forbi og så dine smukke billeder, så kan jo glæde mig over dem der :o)

  Du ønskes en dejlig dag ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv - der er da ærgerligt, at de ikke vil trives hos dig. Jeg kan se, at du ikke er den eneste der har problemer med de hvide.

   Mine hvide er heller ikke blevet meget større i alle de år jeg har haft dem, i modsætning til de lyserøde. De står meget solrigt og i lerjord, jeg ved ikke om det har noget at sige.

   Slet
 11. Hej Gitte. Ja, de var skønne dine hvide høstanemoner, måske spørger jeg dumt, men det med svampene og frøene derpå, er det en måde at indsamle frøene på?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte. Jeg har nok ikke skrevet det særligt tydeligt, men det der ligner vat, er en del af frøstanden. Når kronbladene falder af er der en lille grønne 'kugle' i midten tilbage. Når den er helt tør og moden svulmer den op og man får 'vattotterne'.

   Slet
 12. Å den er jo så hvit og vakker , jeg har bare hvit Anemone som blomstrer på våren men denne sorten skal jeg jakte på ja.

  Nydelige bilder , Marit.

  SvarSlet
 13. Smukke, rene blomster i form og farve – og mildere temperament end sin rosa søster har jeg ladet mig fortælle, for har dem ikke selv - endnu. Har i flere år planlagt at invitere snehvide her indenfor, men hver gang kommet fra det! Men efter disse vidunderlige fotos MÅ jeg af sted og finde dem – hellere i går end i dag… dine fotos sælger;0)

  Mange hilsner
  Katinka Raabymagle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også min erfaring, at de hvide høstanemoner ikke er særligt villige til at brede sig. Du må også have en god høstanemone jagt Katinka :-)

   Slet
 14. Skønne hvide høstanemoner. Jeg har masser af de lyserøde, de er godt nok seje. Derimod har jeg kun 1 hvid og den bliver mindre og mindre. Så her vil de åbenbart heller ikke rigtig gro. De er ellers så smukke.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan se på kommentarerne, at der er flere der har problemer med at få de hvide til at trives - ærgerligt når de nu er så smukke.

   Slet
 15. Nice photographs, beautiful flowers. I am greeting

  SvarSlet
 16. Your Anemone hupehensis really glows and lights up that garden corner. Btight white flowers are great at this time of year, since the sun is setting earlier, and they show up well in the twilight.

  SvarSlet
 17. These anemones are such a beautiful, pure white! Stunning!

  SvarSlet
 18. Gitte
  I grow pink anemones in my garden.
  Love your beautiful white anemones too.
  Thank you for sharing,
  Gisela.

  SvarSlet
 19. Artig å se at det blomstrer fortsatt hos deg! From FFF. My entry: wisdom is calling: willyouhearfromme.blogspot.com

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...